Antena Meniu Search
x

Căpușele, pericolul din iarbă

Vara este anotimpul vacanţelor şi al ieşirilor în aer liber. Dar este şi anotimpul invaziilor de căpuşe, aşa că pentru cei mai mulţi dintre noi, plimbarea în natură se poate transforma într-un stres.

de Georgiana Botez

la 16.07.2020, 16:39

Vezi și
  • Muşcătura de căpuşă poate fi periculoasă mai ales dacă nu se intervine corect şi la timp. 
  • Uneori chiar şi cei mai experimentaţi preferă să ceară ajutorul medicilor.

Zilnic, sute de oameni ajung la camerele de gardă cu temuţii paraziţi ataşaţi de piele. Medicii spun însă că o căpuşă poate fi extrasă şi la un cabinet de medicină de familie sau chiar acasă. Trebuie însă respectate câteva reguli.

Într-o casă în care sunt trei copii mici şi multe animale de companie, Gheorghe şi Dora ştiu ce trebuie să facă în cazul în care găsesc o căpuşă. Totul începe cu o verificare riguroasă a tuturor membrilor familiei, oameni şi necuvântătoare. 

Uneori chiar şi cei mai experimentaţi preferă să ceară ajutorul medicilor. Muşcătura de căpuşă poate fi periculoasă mai ales dacă nu se intervine corect şi la timp. 

Dora: Aveam o capusa in gat, nici nu am vazut-o, fiind insarcinata in acea perioada nu am scos-o singura, am primit o crema cu antibiotic, am luat si antibiotic.

Dr. Mihai Trip – medic de familie: Acasa parintii pot sa scoata, se pot achizitiona din supermarketuri niste kituri pentru extractia capusei si care contin si niste plasturi cu hidrogel care se pot aplica local dupa extragerea capusei se dezinfecteaza zona cu apa si sapun si se aplica betadina 

Important este ca parazitul să fie înlăturat în primele 24 de ore şi ca medicul să dea un tratament corect. În caz contrar, există riscuri considerabile. 

Dr Liciniu Venter: Capusa poate da mai multe boli printre care boala lime, encefalita, dar daca se observa la timp si se da antibiotic, nu este nicio problema 

Ca să diminueze riscurile, medicii recomandă ca atunci când ieşiţi în natură, în zonă cu vegetaţie, să purtaţi pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului.

De asemenea, folosirea unor spray-uri sau loţiuni care ţin departe căpuşele poate fi de ajutor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Căpușele, pericolul din iarbă