Află de la Observator cum alegi un produs afumat la fum de lemne şi nu unul injectat cu aromă de fum
Carne afumată cu pensula. Asta găsim sub etichetele multor produse de la raft. Preparatele în cantităţi industriale sunt injectate cu aromă de fum.
Carne afumată cu pensula. Asta găsim sub etichetele multor produse de la raft. Preparatele în cantităţi industriale sunt injectate cu aromă de fum, spun specialiştii în domeniu. Consumate în exces pot provoca boli grave. Gastrită, ulcer sau chiar cancer. Reporterii Observator vă arată cum să alegeţi afumăturile naturale, de cele artificiale. Fumul din lemn de esenţă tare este greu de găsit, mai scump, dar mai sănătos.
- Tot ce aveţi aici este afumat, da?!
- Tot! Da! Sunt produse tradiţionale.
- La foc de lemne!
- Gustaţi o jumărică, de aici... Este totul făcut la tuci, este totul făcut la foc de lemne.
Echipa Observator a mers împreună cu preşedintele asociaţiei Pro Consumatori într-un târg de Crăciun din Capitală.
Această doamnă îşi laudă produse tradiţionale din Bucovina: muşchi de porc copt, şuncă şi costiţă afumată, tobă sau jumări de porc. Ceva mai departe sunt agăţaţi cârnaţii. Afumaţi, desigur.
- Lemne de care? Ce esenţă?
- La Gura Humorului... Fagul!
- Fum rece, fum cald?
- Fum rece!
- În procesul acesta de afumare se mai elimină şi apă din produs, nu?!
- Se scurge, da!
Carnea afumată natural este mai uscată, mai uşoară şi mai tare: "Prin afumare se prelungeşte mai mult termenul de valabilitate. Ajunge la o lună, la două luni, dacă se combină tratamentele termice."
Fumul de lemn a devenit o raritate pentru produsele industriale: "Sunt injectate cu o soluţie pe bază de fum lichid, aromă de fum şi alte substanţe chimice. Produsele realizate în sistem industrial, afumate sunt mai apoase, mai grele, acesta ar fi un indiciu. Fac, în timp, consumatorii să capete afecţiuni grave, cum ar fi gastrite, ulcer, cancer de colon."
Uniunea Europeana nu interzice acest lucru. Dar consumatorii nu sunt întotdeauna informaţi în ce fel au fost afumate produsele. Este de ajuns să fie arătoase şi gustoase: "Un produs realizat pe bază de carne nu are cum să-şi menţină o culoare roză, roşie. Asta arată că în acel produs s-a adăugat nitrit de sodiu, s-a adăugat carmin, s-au adăugat antioxidanţi. Proteină de soia, proteină animală, se adaugă potenţiatori de gust şi aromă, mă refer la monoglutamatul de sodiu, se adaugă fosfaţi."
În gospodării, se folosesc alte condimente. Şi alte metode pentru a pregăti carnea.
- Câtă sare adăugaţi în produsele dumneavoastră?
- Depinde cât îşi ia produsul.
- Ce condimente folosiţi?
- Ardei tocat, roşu..., piper negru măcinat. Stă 21 de zile pe pat de sare, după care se scot, se zvântă, se coc la jar şi se afumă.
În târgurile din capitală, jumările se vând cu 60, 70 de lei kilogramul, salamul victoria tradiţional cu 45 de lei, preţul muşchiuleţul variază între 65 şi 80 de lei kilogramul, cârnaţii sunt în jur de 50 de lei, iar şoriciul se vinde şi cu 150 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰