Dorința lui Valentin, un copil de 13 ani din Gorj, pentru care cartea e mai presus de orice (Video)
200 de cărţi sunt cea mai mare avere a unui copil de 13 ani dintr-o comună din Gorj. În cele două cămăruţe, unde locuieşte cu tatăl şi cei doi fraţi mai mari, bibliotecile împânzesc pereţii.
- Tatăl copiilor a improvizat o bibliotecă.
- Valentin trăieşte fiecare poveste pe care o citeşte.
Nu trece o zi fără ca băiatul să pună mâna pe o carte. Până anul trecut, şi-a făcut temele şi a citit la lumânare. Din scoarţă-n scoarţă, a răsfoit toate cărţile, cu coperţi vechi şi prăfuite. Asta, când nu îşi ajută familia la treburile din gospodărie.
Cu voce tare sau în gând, Valentin trăieşte fiecare poveste pe care o citeşte. Şi se regăseşte în multe. "Amintiri din copilărie", a lui Creangă, e cartea lui preferată şi se crede şi el un Nică poznaş.
Valentin Cărbunescu: Ultima dat am citit Povestiri de Ion Creangă. Îmi place să o citesc de foarte multe ori, nu contează de câte ori "Amintrii din Copilarie". Am citit-o de o ştiu chiar pe de rost.
Reporter: Ne povesteai că zilele trecute ai fost la cirese.
Valentin Cărbunescu: Da, si am trăit pe pielea mea, dar nu chiar in parte cu furatul. În partea cu luatul şi mâncatul.
Povestea lui Valentin începe într-o căsuţă cu doar două camere, pe un deal de un verde crud, într-un peisaj de poveste. Soarta nu a fost, însă, blândă cu el. De mic, la fel ca şi cei trei fraţi ai săi, a fost părăsit de mamă. Tatăl este cel care le poartă de grijă şi i-a încurajat dintodeauna să citeească. Le-a improvizat chiar şi o bibliotecă.
Pantelimon Cărbunescu, tatăl copiilor: Omul, cât trăieşte, el trebuie să înveţe. Eu am făcut-o, ce să fac, fiecare după cum poate. Înţelegeţi? Casa mică, oameni mari!
Povestea copiilor pentru care cartea e mai presus de orice e ştiută de tot satul. Şi toţi vecinii îl cunosc pe Valentin mai ales pentru că sare în ajutorul oricui are nevoie.
Vecină: E deştept, mamă şi munceşte mult.
Reporter: Vă ajută şi pe dumneavoastră.
Vecină: Mă ajută, mi-a adus de la magazin alimente. Este al nostru din comună, crescut de noi. Când va fi mare, băiatul vrea să îmbrace haine militare.
Valentin Cărbunescu: Îmi place sunt inspirat, atunci când văd filme cu războaie, cum au luptat în front. Aş vrea să lupt şi eu pentru ţara mea şi să ajut România să devină mai bună.
Acum însă îşi doreşte mult un telefon. Aşa ar ţine mai uşor legătura cu profesorii şi cu prietenii de la şcoală. Momentan, împarte mobilul tatălui cu fraţii săi ca să-şi facă temele. De săptămâna viitoare va avea însă tabletă. Autorităţile locale vor împărţi dispozitivele copiilor din sat ca să poată învăţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰