Foto Casa în care a copilărit Petrache Poenaru, readusă la viaţă. Valentin și-a dedicat ultimii 20 de ani acestui vis
Puțini sunt cei care știu cum a apărut stiloul și că acesta a fost inventat de un român. Și mai puțini știu povestea familiei din care a descins Petrache Poenaru, inventatorul stiloului. Cei care vor să afle toate acestea au șansa să facă o călătorie în trecut la casa din Vâlcea în care a trăit Petrache Poenaru. Conacul a fost refăcut şi poate fi vizitat.
O poveste, dar şi istorie peste care nu poţi trece. Despre salvarea conacului construit la 1698 în stil brâncovenesc ne vorbește Valentin Ionescu, care și-a dedicat ultimii 20 de ani visului de a reconstrui casa în care s-a născut şi a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou din lume.
Valentin Ionescu: Era mai mult decât o ruină. Era o neglijenţă şi o distrugere furioasă, ca şi cum cineva ar fi avut boală pe locul ăsta, ar fi vrut să îl radă de pe faţa pământului.
Monumentul are o istorie de film. A fost una dintre puţinele construcţii care i-a cucerit şi pe comunişti. După revoluție, conacul a revenit în posesia urmașilor Otetelişenilor, cei mai mulți izgoniți din țară în epoca de aur. Uitat și părăsit de toți, conacul s-a degradat. O soartă care s-a schimbat odată cu preluarea sa de către actualul proprietar. Conacul încă păstrează urmele istoriei de odinioară.
Valentin Ionescu: Ce nu s-a putut demonta sunt uşile acestea, care sunt uşile originale, de la 1.600. Balamalele sunt tot din lemn. Iar ele se închideau şi se blocau cu aceşti drugi.
- Cum au reuşit autorităţile din Timiş să salveze un conac construit în urmă cu aproape 300 de ani. Fusese...
- Clădiri istorice din Oltenia, readuse la viață cu bani europeni. Cât costă modernizarea conacelor care vor...
- Conac aflat la 75 km de Bucureşti, scos la vânzare. Cât costă proprietatea veche de peste 120 de ani, restaurată...
Conacul Otetelişanu poate fi vizitat gratuit
Despre Otetelişeni se știe ca au visat la o Românie educată. Erau printre puținii care știau carte. Aici a copilărit şi cel care avea să rescrie istoria lumii - Petrache Poenaru.
Cristina Oprea, reporter Observator: Era anul 1827 când Petrache Poenaru şi-a dorit să revoluţioneze tehnicile de scriere. Voia să scape de zgârieturile de pe coala de hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală. Aşa apare condeiul portăreţ fără sfârşit. Precursorul stiloului din zilele noastre.
Apoi generaţii de copii au învăţat să scrie cu stilourile cu rezervă de cerneală inventate de petrache Poenaru. Conacul Otetelişanu poate fi vizitat gratuit. La cerere, fundația care îl administrează organizează evenimente private. Iar vara, domeniul găzduiește seri culturale și ateliere de artă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰