Casele sașilor din Saschiz, mai cunoscute de străini decât de români
Saschiz, o comună din Mureş, aşezată printre dealuri, este un colţ de rai pentru turiştii mai ales străini. La fiecare pas descoperi o fărâmă de istorie şi sunt fascinaţi de obiceiurile oamenilor. Localitatea a cunoscut o dezvoltare incredibilă după ce pe uliţe şi-a făcut apariţia prinţul Charles.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Saschiz, o comună liniştită din Mureş, aşezată printre dealuri, este un colţ de rai pentru turişti. În special străini. La fiecare pas, aceştia descoperă o fărâmă de istorie şi sunt fascinaţi de obiceiurile oamenilor. Localitatea a cunoscut o dezvoltare incredibilă după ce pe uliţe şi-a făcut apariţia, tot mai des, prinţul Charles. Peisajele pitoreşti, casele cu storuri la geam şi mâncarea pregătită de localnici aduc aici, în fiecare an, zeci de mii de oaspeţi.
Timpul trece altfel în această comună din Mureş. Găsim tradiţionalele case săseşti, care au acoperişuri îmbrăcate în ţiglă.
Saşii din Saschiz pregătesc sărbătorile după reţete vechi
Aşezarea este vegheată de o cetate fortificată ridicată în 1347, dar şi de o biserică a cărei cloponiţă era folosită de localnici pe post de turn de apărare.
Deşi este un muzeu în aer liber, comuna Saschiz ar fi rămas poate necunoscută dacă prinţul Charles nu trecea pe aici.
De la vizita încoronată, Saschizul s-a transformat într-o mină de aur. Zona a devenit renumită pentru dulceţurile pe care gospodinele le fac aici după reţete vechi, dar pentru alte produse locale, oferite turiştilor direct din cămară, de la zacuscă, la murături şi fel de fel de salate de iarnă.
Preparatele saşilor din Saschiz, cu produse autentice
Prăjiturile sunt specialitatea gospodinelor, iar turiştii sunt aşteptaţi cu delicatese cu miere şi coşuleţe cu gem acrişor de coacăze sau de agrişe.
De Florii şi de Paşte, miroase a cozonaci pufoşi. O localnică pregăteşte maiaua cu o zi înainte, iar coca frământată este lăsată două ore la dospit.
În câteva ore, la pensiune vor sosi oaspeţi din Germania. După cozonaci şi plăcintă, sarmalele vor ajunge în cuptor. Ca să se topească în gură, sunt "uitate" pe foc cinci ore.
300 de lei, costul unei nopţi de cazare în Saschiz
Străinii sunt încântaţi de tot ce este vechi, chiar şi pensiunile noi au ceva "stravechi". Ca să păstreze autenticiatea locului, Johannes a păstrat amprenta unei foste şure.
Cei care vor să petreacă sărbătorile în acest loc liniştit, aflat la 20 de kilometri de Sighişoara, plătesc 300 de lei pe zi, cu demipensiune inclusă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰