Antena Meniu Search
x

Castelul Anastasiei

Avem un castel vechi de 100 de ani în judeţul Mureş. E mare şi frumos, dar ca multe dintre monumentele ţării este condamnat la pieire.

Vezi și

 Avem un castel vechi de 100 de ani în judeţul Mureş. E mare şi frumos, dar ca multe dintre monumentele ţării este condamnat la pieire.

Ar fi nevoie de 5 milioane de euro, bani pe care sperăm să-i primim de la Uniunea Europeană. Însă ştiţi vorba. mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană. Dar castelul spune o poveste. Una demnă de un film de animaţie Disney cu prinţi şi prinţese.

A fost odată, ca niciodată, o prinţesă pe nume Anastasia. Era fiica ultimului ţar al Rusiei. Aşa începe o poveste frumoasă. Dar spre deosebire de prinţesele din basmele de adormit copiii, Anastasia chiar a existat.

La fel cum a existat şi acest castel din Mureş. Şi încă se chinuie să mai existe. Aparent, nu este nicio legătură între castel şi Anastasia. Mai ales acum când vedem cum singurii castelani sunt nişte câini cu un dezvoltat simţ al proprietăţii.

Prima reacţie este să te urci înapoi în maşină şi să pleci. Ce poveste ar putea ascunde acest loc? Dar dacă întrebi, răspunsul te va lăsa înmărmurit. Ultimul ţar a avut patru fiice. Nu putem şti cu siguranţă care dintre ele îi furase inima ambasadorului. Poate că a fost Olga, poate a fost Tatiana, poate Maria sau de ce nu, Anastasia.

După ce a terminat castelul, ambasadorul Austro-Ungariei i-a cerut mâna prinţesei. Dar aceasta i-a cerut un drum bătut cu monede de aur. A făcut şi asta. Însă nici aşa nu a reuşit să o mulţumească. Dragostea lui a rămas neîmpărtăşită şi a început să se ruineze. Asemenea castelului care încă rezistă să nu intre în pământ de ruşine pentru ce a fost şi ce a ajuns.

Comuniştii au transformat castelul într-un orfelinat. Şi aşa a rămas până în urmă cu doi ani, când a fost golit şi lăsat să moară. Singurul om pe care-l mai poţi găsi în curte, paznicul, spune nu se teme de fantome. Ci de bucăţile de tencuială care îi cad în cap.

Este nevoie de 5 milioane de euro pentru reabilitarea castelului. Poate că într-o zi acest lucru chiar se va întâmpla. Sau poate este doar o poveste de adormit copiii, într-o noapte friguroasă de Decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Castelul Anastasiei