Antena Meniu Search
x

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va fi transformată în moschee

Cel mai cunoscut monument istoric din Istanbul, Catedrala Sfânta Sofia, îşi pierde statutul de muzeu şi redevine moschee. Preşedintele Erdogan a programat, deja, primele rugăciuni musulmane în fosta catedrală ortodoxă bizantină. Aceasta după ce instanţa supremă a Turciei a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală. Decizia a fost primită cu ovaţii de credincioşii musulmani din Istanbul, dar cu critici şi regrete în restul lumii.

de Redactia Observator

la 11.07.2020, 13:13

Vezi și
  • Catedrala Sfânta Sofia va fi transformată în moschee
  • Decizia, criticată la nivel internațional

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Intenţionăm să deschidem Sfânta Sofia pentru credincioşi la 24 iulie, anul acesta, pentru marea rugăciune musulmană din fiecare vineri.

Preşedintele turc dorea de mult să redea cultului musulman impunătoarea construcţie ridicată acum 1500 de ani, pe vremea imperiului bizantin. Sfânta Sofia a fost catedrală ortodoxă până în 1453, când sultanul Mehmed al Doilea a cucerit oraşul şi a prefăcut-o în moschee.

Otomanii i-au alăturat minarete şi au acoperit mozaicurile creştine din interior. Acestea au fost din nou scoase la lumină în 1934, când întemeietorul republicii turce, Ataturk, a decis ca Sfânta Sofia să devină muzeu.

Decizia a fost anulată, acum, de Consiliul de Stat, la cererea unei asociaţii islamiste. Îndată după anunţarea hotărârii, sute de musulmani s-au rugat, simbolic, în apropierea clădirii.

Transformarea în moschee a muzeului vizitat de milioane de turişti nu este, însă, aprobată de toţi localnicii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacţii severe vin şi din străinătate, şi nu doar din lumea ortodoxă. Uniunea Europeană califică decizia drept regretabilă, Statele Unite îşi exprimă dezamăgirea iar UNESCO avertizează că va revizui statutul monumentului înscris pe lista patrimoniului cultural mondial. Analiştii politici consideră că Erdogan vrea să-şi consolideze puterea prin eliminarea moştenirii politice a lui Ataturk, care a separat religia de stat, după modelul Occidentului.

SONER CAGAPTAY, analist politic din USA: Cred că Erdogan vrea să folosească prefacerea Sfintei Sofia în moschee pentru a satisface alegătorii de dreapta, baza sa politică. Dar nu cred că această strategie va funcţiona.

Erdogan promite că porţile Sfintei Sofia vor rămâne deschise pentru toţi vizitatorii, musulmani sau nu.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va fi transformată în moschee