Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va fi transformată în moschee

De Redactia Observator.
Publicat: 11.07.2020, 11:17.
Actualizat: 11.07.2020, 13:13

Cel mai cunoscut monument istoric din Istanbul, Catedrala Sfânta Sofia, îşi pierde statutul de muzeu şi redevine moschee. Preşedintele Erdogan a programat, deja, primele rugăciuni musulmane în fosta catedrală ortodoxă bizantină. Aceasta după ce instanţa supremă a Turciei a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală. Decizia a fost primită cu ovaţii de credincioşii musulmani din Istanbul, dar cu critici şi regrete în restul lumii.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Intenţionăm să deschidem Sfânta Sofia pentru credincioşi la 24 iulie, anul acesta, pentru marea rugăciune musulmană din fiecare vineri.

Preşedintele turc dorea de mult să redea cultului musulman impunătoarea construcţie ridicată acum 1500 de ani, pe vremea imperiului bizantin. Sfânta Sofia a fost catedrală ortodoxă până în 1453, când sultanul Mehmed al Doilea a cucerit oraşul şi a prefăcut-o în moschee.

Otomanii i-au alăturat minarete şi au acoperit mozaicurile creştine din interior. Acestea au fost din nou scoase la lumină în 1934, când întemeietorul republicii turce, Ataturk, a decis ca Sfânta Sofia să devină muzeu.

Decizia a fost anulată, acum, de Consiliul de Stat, la cererea unei asociaţii islamiste. Îndată după anunţarea hotărârii, sute de musulmani s-au rugat, simbolic, în apropierea clădirii.

Transformarea în moschee a muzeului vizitat de milioane de turişti nu este, însă, aprobată de toţi localnicii.

Monumentul uneşte istoria Bizanţului cu cea a Imperiului Otoman. Transformarea sa în moschee este ca şi cum ar şterge 1.000 de ani de istorie, după părerea mea.

Reacţii severe vin şi din străinătate, şi nu doar din lumea ortodoxă. Uniunea Europeană califică decizia drept regretabilă, Statele Unite îşi exprimă dezamăgirea iar UNESCO avertizează că va revizui statutul monumentului înscris pe lista patrimoniului cultural mondial. Analiştii politici consideră că Erdogan vrea să-şi consolideze puterea prin eliminarea moştenirii politice a lui Ataturk, care a separat religia de stat, după modelul Occidentului.

SONER CAGAPTAY, analist politic din USA: Cred că Erdogan vrea să folosească prefacerea Sfintei Sofia în moschee pentru a satisface alegătorii de dreapta, baza sa politică. Dar nu cred că această strategie va funcţiona.

Erdogan promite că porţile Sfintei Sofia vor rămâne deschise pentru toţi vizitatorii, musulmani sau nu.

Citește și:
Citește și
Extern • pe 10.07.2020 la 17:50
Turcia își pune în cap lumea creștină. Catedrala Sfânta Sofia poate fi transformată în moschee
recomandari pe a1.ro
Băiețelul din poză e azi un artist extrem de cunoscut în România

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Îl recunoști? A fost unul dintre cei mai îndrăgiți concurenți la Chefi la cuțite!
pe spynews.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
18:07 Un bărbat din Olt a sunat la 112 să anunțe că-i arde casa, pompierii l-au găsit carbonizat, în pat 17:44 Cristina Ramona, o fată de 12 ani, dată dispărută în Sibiu. Polițiștii fac apel la populație 17:25 Imagini înfiorătoare surprinse în Mamaia. Cadavrul unui rechin a apărut pe digul de la intrare în staţiune 17:14 Ministrul german de Externe cere libertăți speciale pentru persoanele vaccinate anti-Covid 17:05 Comunicat dur | SUA acuză China că ascunde adevărul cu privire la COVID-19. Se cere accesul în interiorul laboratoarelor din Wuhan 17:00 Noi detalii despre cumplitul accident din Dâmboviţa,în care un copil şi mama sa au zburat pe geam 16:39 O fetiță de 8 ani continuă să-i trimită mesaje bunicului ei, răpus de Covid-19 într-un spital din Marea Britanie 16:24 Stațiunile de la munte, pline de turiști 15:54 Seară italiană într-un castel baroc, vechi de sute de ani 15:50 Urmărit naţional, ridicat de mascaţi în timpul unui Live pe Facebook. Alin Spaniolu era căutat pentru furt
CITEȘTE PE A1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
A1.RO
Cum arată mama cântăreței Adda, la 50 de ani! Fanii au fost uluiți: „Serios?”
A1.RO