Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este solo dining-ul, fenomen ce a luat amploare în alte ţări, şi de ce românii sunt reticenţi în a practica

O masă, un scaun, un meniu și ... un singur client. Nu, nu e scenariul unei întâlniri ratate. E solo dining-ul, adică ieșitul la restaurant fără companie. La noi este încă o raritate. Doar 5% dintre români spun că preferă să manânce singuri la restaurant. Mulți s-ar simţi judecaţi dacă ar face asta şi ar prefera să aibă pe cineva alături.

de Iulia Pop

la 24.07.2025 , 20:02

Cine zice că trebuie să ai companie ca să te bucuri de o masă bună? Eu m-am scos astăzi, pe mine, la prânz. Avantaje?! Nu m-am certat cu nimeni, n-am împărțit desertul și am avut conversația perfectă – în gând! Solo dining-ul nu mai e privit ciudat – e chiar cool să ieși cu tine însuți, mai ales când nota e pentru o singură persoană!

În țări precum Japonia, conceptul de "Hitori Meshi" – a lua masa singur – este deja normalitate. În Statele Unite ale Americii, jumătate dintre mese sunt consumate individual. Deşi a ajuns, timid, şi în România, acest trend întâmpină bariere culturale și sociale.  

Alexandra Vălean, proprietar restaurant: Încă este privit cu reticenţă, dar am observat în ultimul timp o uşoară creştere a oamenilor care preferă să iasă să ia masa singuri în oraş. Dacă observăm că trendul este în creştere, noi ne gândim chiar să ţinem o zonă a restaurantului pentru dining-ul solo

Articolul continuă după reclamă

Cei mai mulţi români preferă compania altor persoane şi ar evita o astfel de experienţă. Tinerii sunt, totusi, mai curajoşi.

Cei între 18 şi 28 de ani, adică cei din Generaţia Z, sunt printre cei mai relaxaţi când vine vorba de a mânca singuri. Aproape 8% dintre aceşti tineri o fac frecvent, iar jumătate ocazional. Milenialii, între 29 și 44 de ani, sunt mai reticenți: doar 6% ies singuri la masă regulat, iar aproape 30% evită complet experiența. Iar cei trecuți de 45 de ani spun, în general, "pas". Doar 3% dintre ei aleg, frecvent, solo dining, iar 30% nu au făcut-o niciodată.

Pentru cei care nu zic "pas" la o masă solo, e o alegere conştienţă de a petrece timp de calitate cu sine: "Pentru că îmi place să fiu eu cu mine câteodată. Să ne regăsim, să ne gândim la ce avem de făcut, fără să ne întrerupă nimeni. Şi fără telefon, dacă s-ar putea face asta"; "Îmi place foarte mult pizza şi cei din casă nu prea adoră, aşa că, de câte ori am ocazia, tule-o. Azi vreau să mănânc pizza, mă duc să mănânc pizza, unde vreau, de care vreau". 

Lucian Drinc, sociolog: Diferă foarte mult în ceea ce priveşte diferenţa de vârstă pentru că în mod conştient, mai nou, lumea alege să meargă singură la resturant, în spaţii publice, pentru că aleg o viaţă mai autonomă, mai individualizată, sau pentru a se practica self-care, pentru a se bucura de timpul cu propria persoană. Şi atunci contează mult mai puţin ce cred cei din exterior, dacă ei sunt bine cu ei înşişi  

În alte ţări, tot mai multe localuri au mese pentru o singură persoană. Unele restaurante oferă cărţi, reviste sau chiar tablete pentru clienţii care nu vin însoţiţi.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii spre o carieră în gaming?
Observator » Ştiri sociale » Ce este solo dining-ul, fenomen ce a luat amploare în alte ţări, şi de ce românii sunt reticenţi în a practica