Este posibil în România un seism precum cel din Mexic? Un raport oficial arată că peste 1500 de clădiri sunt în pericol iminent să se prăbuşească, în România
Seismul din Mexic a fost atât de puternic, încât l-au simţit 90 de milioane de oameni de peste Ocean. A durat mai puţin de două minute şi a omorât sute de oameni. Dacă un astfel de cutremur ar avea loc în România, pagubele ar fi cel puţin la fel.
Seismul din Mexic a fost atât de puternic, încât l-au simţit 90 de milioane de oameni de peste Ocean. A durat mai puţin de două minute şi a omorât sute de oameni. Dacă un astfel de cutremur ar avea loc în România, pagubele ar fi cel puţin la fel.
Asemănările dintre Mexic şi România le-a studiat, alături de specialişti, colega mea, Sonia Simionov.
Magnitudinea seismului din Mexic a fost de 7,1 pe Richter. Intensitatea cu care s-a resimţit a fost diferită începând cu epicentru, până la câteva sute de kilometri distanţă. Cel mai puternic a fost în Puebla şi Mexico City. Între cele două falii, numite Cocos şi Nord Americană, s-au produs mişcări la 51 de kilometri adâncime.
Solul din Mexic este unul moale, motiv pentru care, specialiştii spun că efectul a fost unul de jeleu. Undele seismice s-au simţit aproape două minute.
"Şi în Ro şi în Mexic Sunt două fenomene de subducţie. O placă se duce sub alta, deci există o presiune continuă. La cutremure de 7 şi ceva durează aproape de un minut. Efectul maxim", spune Costantin Ionescu, directorul general al INFP.
În plus, tipul solului este similar. Un cutremur resimţit puternic în România poate veni din două locuri. Vrancea şi Shabla. Maximum estimat de specialişti este de 8.0 pe Richter. O putere extrem de mare pentru rezistenţa construcţiilor din ţara noastră.. Într-o astfel de situaţie, în Capitală, spre exemplu, cele mai afectate zone sunt Băneasa-Otopeni şi Pantelimon. Iar cea mai sigură este zona de Sud a Capitalei.
Un raport oficial arată că peste o mie cinci sute de clădiri sunt în pericol iminent să se prăbuşească, în România, la o magitudine de peste 7,7.
De la cutremurul din 1977, nu s-au făcut lucrări amănunţite de consolidare. Estimările, în cazul unei situaţii similare, sunt sumbre.
În cazul unui cutremur puternic, zona cea mai populată a Capitalei ar fi şi una dintre cele mai expuse. Centrul istoric. La cât de înguste sunt străduţele aici, dacă oricare dintre aceste clădiri ar cădea, ar ocupa toată strada, iar dacă ne gândim că seismul s-ar putea produce vara, într-o zi de weekend, pagubele umane ar fi cu siguranţă enorme!
În România sunt 19,6 milioane de oameni. Poliţişti, jandarmi, militari şi salvatori pregătiţi pentru intervenţie sunt puţin peste 100 de mii. Fără a calcula voluntarii. La o catastrofă în care ar cădea peste 1.500 de clădiri şi ne referim aici doar la cele cu risc seismic 1, adică primele expuse, numărul estimat al persoanelor care ar avea nevoie de ajutor este mult mai mare decât al celor care ar putea interveni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰