Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce înseamnă, de fapt, că-ţi plăteşti singur impozitul pe venit. MODIFICĂRI ce vizează toţi angajaţii!

Angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal. 

de Redactia Observator

la 22.04.2017 , 13:29

Angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal. 

Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze şi să reţină salariaţilor atât contribuţiile sociale (pensii, sănătate, şomaj), cât şi impozitul pe venit (de 16% în prezent), din 2018 nu vor mai reţine şi vira la buget decât contribuţiile sociale. 

Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul are obligaţia să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, doar un document din care să rezulte situaţia veniturilor nete realizate în cursul anului precedent.

Articolul continuă după reclamă

Nici plătitorii de venituri pentru activităţi independente nu vor mai reţine la sursă impozitul pe venit, şi această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie.

Obligaţia de reţinere la sursă este eliminată şi pentru veniturile din investiţii. În prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobânzi pentru depozitele la vedere şi la termen, precum şi pentru cele constituite în sistemul Bauspar, de economisire-creditare în domeniul locativ, este calculat şi reţinut de către bănci la momentul înregistrării în conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont.

Fostul ministru de finanțe Ioana Petrescu și fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș au explicat la Antena 3, în ediția de sâmbătă a emisiunii Income Magazine. ce înseamnă de fapt că angajații își vor plăti singuri impozitul de venit. Cine are de câștigat în urma acestei modificări.

''Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat și ajustarea corespunzătoare a brutului prin includerea costurilor care acum sunt la angajator, fără niciun cost suplimentar la angajator, în condițiile în care nu s-ar schimba procentele, fără niciun cost suplimentar pentru angajat, aduce simplificare. Soluția propusă în proiectul pe care l-am lăsat la finanțe era păstrarea costurilor pentru companie incluzând contribuțiile care acum se mută la angajat în brut și aplicarea unor procente ajustate la acest nou brut.

Numai că dacă pe proiectul respectiv suma contribuțiilor CAS și CASS nu era 35%, era 30,6%, acum, în această schemă, asistăm la o creștere a a contribuțiilor totale la angajat datorită faptului că procentul este obținut acum prin adunare'', spune Gabriel Biriș.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » Ce înseamnă, de fapt, că-ţi plăteşti singur impozitul pe venit. MODIFICĂRI ce vizează toţi angajaţii!