Antena Meniu Search
x

Ce opțiuni au românii care au rămas fără loc de muncă

Peste un milion de români sunt în şomaj tehnic iar mai bine de 300 de mii de oameni au rămas fără loc de muncă, de la începutul stării de urgenţă. Cel puţin asta arată cifrele. Ştim că multe industrii au pus lacătul pe uşi, iar repornirea, după ridicarea restricţiilor va avea loc treptat.

de Redactia Observator

la 13.05.2020, 14:41

Vezi și
  • Reprofilarea este una dintre opţiuni.
  • Unele industrii merg mai bine decât înainte.

Pentru şomeri, asta însă nu înseamnă şi promisiunea unui nou loc de muncă. Dar există domenii în care se fac angajări în continuare. CAre sunt ele şi ce opţiuni au în perioada următoare cei care au rămas fără un loc de muncă, aflaţi acum de la un specialist.

Reprofilarea este una dintre opţiuni. Şi sunt industrii care merg chiar mai bine decât înainte.

Sorina Faier, specialist HR: Aici ne referim la industriile din retail food, industriile din Pharma, curierat şi atunci, ne putem gândi, măcar pentru moment, decât să nu avem job absolut deloc, să ne reprofilăm. Însă trebuie să fim conştienţi că odată cu reprofilarea, putem obţine, de cele mai multe ori din păcate, o poziţie inferioară şi implicit un salariu mai mic.

Reporter: În mare parte despre industria HoReCa e vorba, asta a fost cam cea mai afectată de pandemia de coronavirus. Un ospătar, de exemplu, ce ar putea face mai departe?

Sorina Faier, specialist HR: Unele industrii merg foarte bine şi retailerii mari din food, chiar vorbeam cu mulţi drectori de resurse umane din lanţurile mari de retail. angajează foarte mulţi oameni venind din toate domeniile. Adică, un chelner ar putea să se ducă casier, curier, sau specialist online la un call center, pentru că şi bussiness urile care s-au focusat acum pe vânzările online merg foarte bine. Opţiuni există, trebuie să ai voinţă şi flexibilitate.

Totuşi, pentru un job într-o industrie nouă, este posibil să avem nevoie de cursuri de calificare.

Sorina Faier, specialist HR: Putem să vorbim despre cursuri în HR, în vânzări, despre cursuri în IT - o industrie care merge foarte bine n acest moment şi este foarte bine plătită. Putem să vorbim, de asemenea, despre cursuri de limbi străine pe care am putea să le învăţăm sau să le perfecţionăm.

În România sunt deocamdată puţini angajatori care decontează cheltuielile pentru astfel de cursuri.

Corina Diaconu, manager agenţie recrutare: Cel mai mare angajator al momentului este retail food, un domeniu care şi în mod tradiţional scotea în piaţă cele mai multe poziţii pentru candidaţi. În momentul de faţă înregistrează un boom. Discutăm despre firme de curierat, de IT, despre clinci medical private, producătorii de medicamente, de echipamente farmaceutice, ei sunt in momentul de faţă cei mai importanţi jucători din piaţa angajărilor.

Cele mai afectate industrii din cauza pandemiei de coronavirus sunt HoReCa, industria prelucrătoare şi comerţul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ce opțiuni au românii care au rămas fără loc de muncă