Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce putem face în lupta cu RISIPA ALIMENTARĂ. Un chef ne arată câteva soluţii în bucătărie!

Românii aruncă tone de alimente anual, în timp ce sute de mii de copii din ţară se duc la culcare cu stomacul gol. Studiile arată că risipa alimentară a atins cote alarmante în ultimii ani, iar asta pentru că, spun specialiştii, românii nu cumpără responsabil şi aruncă mâncarea în loc să găsească noi idei de a o găti.

de Redactia Observator

la 20.05.2017 , 23:54

Românii aruncă tone de alimente anual, în timp ce sute de mii de copii din ţară se duc la culcare cu stomacul gol. Studiile arată că risipa alimentară a atins cote alarmante în ultimii ani, iar asta pentru că, spun specialiştii, românii nu cumpără responsabil şi aruncă mâncarea în loc să găsească noi idei de a o găti.

Un chef bucătar le-a arătat astăzi reporterilor Observator cum să folosim mâncarea rămasă, dar şi cum putem transforma mâncarea deja gătită în reţete noi. 

Răsfăţul resturilor, sau cum putem să refolosim ceea ce ne rămâne după ce gătim. Chef Ovidiu ne-a pregătit un burger de peşte cu bacon, două sosuri de humus şi iaurt şi a montat totul într-o chiflă făcută în casă.

Articolul continuă după reclamă

Toate resturile, dar şi carnea care nu s-a mâncat nu au ajuns însă la coşul de gunoi ci, în alte reţete.

Iar exemplele pot continua. Legumele gătite se pot transforma în supe creme sau piure-uri gustoase, resturile de carne pot ajunge într-o tocană sau o omletă italiană, iar resturile de brânză sunt ideale pentru pizza şi paste.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia "Mai mult verde" intră carton un român aruncă într-un an la coşul de gunoi în jur de 130 de kilograme de alimente.

Din acestea, aproape jumătate reprezintă fructe şi legume, un sfert reprezintă mâncarea gătită, 20% pâine şi produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne, 1% alte alimente. iese carton

Pentru a scăpa de acest obicei costisitor specialiştii recomandă câteva trucuri.

De pe 21 mai intră în vigoare legea care obligă supermarketurile să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare.

Consumatorilor casnici însă nu li se impune nimic, iar combaterea risipei hranei rămâne un proces la latitudinea fiecărui român.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a adus Moş Crăciun tot ce v-aţi dorit?
Observator » Ştiri sociale » Ce putem face în lupta cu RISIPA ALIMENTARĂ. Un chef ne arată câteva soluţii în bucătărie!