Antena Meniu Search
x

Video Cecilia şi soţul ei achită jumătate din vacanţă cu voucherele de la stat. Ce ar face românii dacă n-ar mai primi ajutorul

Contre la nivel înalt pe tema voucherelor de vacanţă. În vreme ce ministrul de Finanţe ia în calcul eliminarea lor, premierul le vrea în continuare. Şi hotelierii sunt revoltaţi că numărul turiştilor ar putea scădea dramatic. Unul din patru români a folosit anul acesta tichetele.  

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 20:22

Vezi și

Eliminarea voucherelor de vacanţă ar putea fi o adevărată problemă pentru mulţi români. Unii dintre nu reuşesc să-şi achite tot concediul cu voucherele, fiind nevoiţi să scoată bani din buzunarul propriu.

Ministrul de Finanţe ia în calcul să se renunţe la acordarea voucherelor de vacanţă

Cecilia Frâncu a venit la mare împreună cu soţul ei, iar jumătate din vacanţa lor a fost plătită cu ajutorul voucherelor de vacanţă. Spune că eliminarea acestora i-ar afecta. 

Cecilia Frâncu, turist: "Mai punem ceva acolo la concediu, nu cheltuim aşa mult cât ar fi fost. Ar ajuta pe foarte multă, totuşi. Având în vedere situaţia de la noi din ţară, eu zic că ajută voucherele. Eu zic că ar fi bine să rămână, ajută pe multă lume."

Pe acelaşi subiect

Reporter: "Care este valoarea voucherului?"

Turist: "1450 de lei."

Reporter: "Cât mai puneţi peste?"

Turist: "Încă o dată pe atât."

Ministrul de Finanţe ia în calcul să se renunţe la acordarea acestor tichete.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: "Sunt cele două variante, de 8 mii de lei net dacă salariul este peste limita aceasta de 8 mii de lei net, atunci nu se mai acordă voucherele de vacanţă. Cea de-a doua variantă este ca să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi anul 2025."

În schimb, premierul Marcel Ciolacu exclude varianta eliminării voucherelor. Şi hotelierii speră că acest sprijin se va acorda în continuare. 

Sebastian, manager hotel: "Un tichet de vacanţă adue pe langă el şi alţi bani în plus pe litoral şi automat aceşti bani se transformă în impozite şi taxe. Clar va fi o diminuare accentuată a numărului de turişti pe litoral." 

Specialiștii în turism spun că anul acesta au fost emise de către stat tichete de vacanță în valoare 1,5 miliarde de lei. La acestea se adaugă și cele oferite angajaților de unele companii private. 65.000 de turiști și-au plătit vara aceasta sejurul la mare cu vouchere de vacanță. Cele mai multe rezervări au fost făcute în Mamaia și în Eforie Nord.

Fie că vorbim de mare sau de munte, voucherele de vacanță ţin pe linia de plutire turismul românesc. Pe litoral, un român din trei a plătit cazarea cu tichete primite de la stat sau de la firmele private. Şi în stațiunile montane salvarea a venit tot de la vouchere. Aproape jumătate dintre oaspeții cazați au folosit această metodă. 

În 2022, potrivit ANAF, tichetele de vacanță pentru bugetari au injectat 1,2 miliarde de lei în turismul românesc. Practic, un sfert dintre vacanțele petrecute anul trecut în România au fost plătite cu vouchere.

Traian Bădulescu, preşedinte ANAT: "Vouchere de la vacanţă sunt extrem de importante pentru turismul românesc. Vouchere de vacanţă au contribuit în ultimii ani cu o creştere de 35% a turismului în ultimii 4-5 ani. Este greu de estimat cu cât ar scădea dacă s-ar elimina, dar propabil între minimum 35 şi 50%. Ar trage în jos turismul românescu cu 10 ani." 

De cealaltă parte, experţii în domeniul fiscal atrag atenţia asupra unui alt aspect. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: "Au creat o creştere masivă a preţurilor, oamenii percepând mai puţin creşterile acestea de preţ pentru că aveau tichetele de vacanţă. Creşterile acestea le-au perceput din plin proprietarii. Vouchere de vacanţă nu au fost din totdeauna. Înainte cum trăiau? Trăiau oferind sericiile care erau, dar la preţuri corecte." 

Guvernul va lua o decizie până la finalul lunii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Cecilia şi soţul ei achită jumătate din vacanţă cu voucherele de la stat. Ce ar face românii dacă n-ar mai primi ajutorul