Antena Meniu Search
x

Cele mai mari inundaţii din ultimii 5 ani devastează jumătate din România. Bilanţul potopului este îngrijorător

Ploile au inundat aproape jumătate de ţară. În 48 de ore, au căzut peste 90 de litri de apă pe metru pătrat! Bilanţul potopului este îngrijorător. Sunt zeci de localităţi şi sute de gospodării afectate de puhoaie.

Vezi și

Ploile au inundat aproape jumătate de ţară. În 48 de ore, au căzut peste 90 de litri de apă pe metru pătrat. Bilanţul potopului este îngrijorător. Sunt zeci de localităţi şi sute de gospodării afectate de puhoaie.

Şapte drumuri naţionale au fost rupte efectiv de viitură. Iar un copil a fost ucis de un fulger în Bacău. Pericolul creşte de la o oră la alta. Meteorologii au extins codul galben până mâine seară. Din est, vijeliile vin cu viteză spre centrul ţării. 

14 judeţe, 60 de localităţi. Toate sunt sub ape care ajung, pe alocuri, la peste un metru. De cinci ani nu a mai fost aşa. În estul ţării, ploile au adus cantităţi de aproape 100 de litri pe metru pătrat. Judeţul Bacău a fost printre cele mai afectate de inundaţii.

În Slănic Moldova, oamenii au pus saci de nisip în faţa caselor în speranţa că mai pot salva ceva. Dar viitura ameninţă tot oraşul. O maşină a fost pur şi simplu îngropată sub pietre şi copaci. 

În Vrancea, puhoaiele s-au revărsat peste şosele, case şi maşini. Torentii de pe versanţi au adus la vale bolovani şi arbori smulşi din rădăcină de forţa apelor. La Nistoreşti, asfaltul s-a crăpat în două.

Bilanţul îngrijorător a ajuns până pe masa guvernaţilor. La Palatul Victoria, a fost comandament de urgenţă. Şapte drumuri naţioale sunt aproape impracticabile după ploile din ultimele ore. Aproape 400 de gospodării sunt devastate. 

Au fost situaţii de urgenţă în mai multe judeţe aflate sub avertizare de cod galben. Pompierii au intervenit pe drumul naţional 11, în localitatea Hârja, unde 22 de oameni au rămas blocaţi în maşini.

Un ciclon mediteranean a provocat prăpădul. S-ar fi poziţionat deasupra Mării Negre, unde a acumulat şi mai multă umiditate, iar apoi s-a extins spre jumtate estică a ţării.

Iar pericolul tot nu a trecut. Din est, codul gaben de ploi se extinde spre centru. Vor fi furtuni şi averse până mâine seară. Vremea s-ar putea ameliora abia de la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, weekendul vine cu temperaturi de maximum 24 de grade Celsius. Anul trecut, pe vremea aceasta, era cod roşu de caniculă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cele mai mari inundaţii din ultimii 5 ani devastează jumătate din România. Bilanţul potopului este îngrijorător