Centrele de copii și bătrâni din România, cele mai vulnerabile instituții în fața coronavirusului
Unde apar cele mai multe focare de coronavirus în România? În locurile cele mai vulnerabile. Centrele pentru vârstnici, copii şi adulţi cu dizabilităţi sunt cele mai expuse. Aproape 10% dintre pacienţii acestor centre au fost testaţi pozitiv, de la începutul pandemiei şi până acum. Din pură neglijenţă, susţine ministrul Sănătăţii.
- Peste 300 de pacienți ai centrelor de copii și bătrâni au murit, de la debutul pandemiei de coronavirus.
- Circa 5.000 de pacienți ai centrelor de copii și bătrâni s-au infectat cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei și până acum.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Institutul de Sănătate Publică arată pentru prima dată, într-un raport, care sunt locurile unde apar cele mai mari focare de Covid 19. Centrele rezidenţiale pentru copii şi vârstnici, unităţile sanitare şi unităţile de producţie. Aproape 50 de focare, doar în ultimele două săptămâni, în fiecare dintre aceste zone.
Ultimul mare focar a fost raportat la Neamţ. 146 de pacienţi şi 39 de angajaţi dintr-un centru de recuperare neuropsihică au fost testaţi pozitiv. Unul dintre angajaţi anunţase că avea simptome.
Reprezentanţii DSP nu ştiu de unde şi mai ales cum s-a extins atât de repede.
Radu Fierăstrău, DSP: Nu facem anchete ca la Poliţie, hai să aflăm făptaşul. Este chiar dificil, după primele zile, să spunem că a plecat de la ăla.
Peste 2000 de cazuri au fost depistate în ultimele două săptămâni în aceste centre şi unităţi sanitare. Zeci de pacienţi au fost diagnosticaţi şi la un centru de vârstnici din Ciugud, Alba.
Alexandru Dumitru Sinea, director executiv DSP ALBA: Un număr de 22 de beneficiari ai unui centru de vârstnici sunt pozitivi SARS-Cov2 precum şi patru angajaţi ai acestui centru.
Neamţ, Suceava, Iaşi, Sibiu, Bucureşti. Sunt doar câteva dintre cele 16 zone roşii din ţară. Bombele cu ceas rămân în continuare azilele şi centrele de recuperare. Cauza - ignorarea regulilor.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Avem evenimente care nu sunt complet supravegheate sau nu se respectă anumite reguli. Aici avem acele zone infectante.
Adriana Pistol, INSP: În mod normal recomandarea e ca vizitatorii să nu fie într-un număr mare, să nu creeze aglomeraţie în camera respectivă. Nu se respectă regulile. Oamenii ăia din pat, săracii, de unde să ia?
De la începutul pandemiei şi până în prezent, peste 300 de pacienţi din centrele pentru vârstnici, copii sau adulţi cu dizabilităţi au murit în urma infecţiei cu noul coronavirus. Aproximativ 5.000 au fost testaţi pozitiv, adică aproape 9% din totalul pacienţilor.
Unde au fost impuse reguli şi s-au şi respectat, n-au fost cazuri.
Alina Ion, managerul unui spital de recuperare medicală: Niciun pacient nu este internat fără testare covid PCR, nu mai veche de 48 de ore. Angajaţii sunt testaţi la trei zile cu teste rapide şi o dată pe lună PCR.
Spitalul are 147 de cadre medicale şi 71 de pacienţi internaţi.
În Italia, autorităţile au învăţat din dezastrul prin care au trecut la începutul pandemiei.
Ileana Pulpă, infirmier la un azil de bătrâni din Bologna: Acum, de circa două, trei luni se vizitează. Dar se vizitează afară, cu vizieră şi bătrânii cu măşti obligatorii.
În România, din luna martie şi până acum, cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19 din azilele de bătrâni și centrele rezidențiale s-a înregistrat în județul Galați.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰