Antena Meniu Search
x

Video Ceremonie fastuoasă pentru ars gazul, în Huedin. Localnicii au așteptat racordarea 30 de ani

Pentru cei mai mulţi orăşeni, să aprinzi aragazul e un gest banal. Locuitorii oraşului Huedin, din judeţul Cluj, au aşteptat însă 30 de ani să aibă gaz metan în locuinţe. Până astăzi s-au încălzit cu lemne, iar mâncare au făcut cu ajutorul buteliei. Oficialităţile şi localnicii au sărbătorit evenimentul mai ceva ca Revelionul.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 28.12.2020, 20:47

Vezi și
  • Din aproape nouă milioane de gospodării din România, doar puţin peste trei milioane au un abonament la un furnizor de gaze

Cu preoţi şi tăieri de panglică. Aşa a fost inaugurată astăzi reţeaua de gaze din Huedin. Cei aproape 10.000 de locuitori aşteptau momentul din 1990. Proiectul a fost început abia în 2009. Din cauza birocraţiei, operaţiunea de branşare a durat mai bine de un deceniu.

Mircea Moroşan, primar oraș Huedin: Am reuşit să aducem magistrala chiar dacă au fost necesare sute de avize şi semnarea a peste 9.000 de locuitori proprietare de terenuri.

În toţi aceşti ani, chiar şi cei care locuiesc la bloc, au fost nevoţi să îşi aducă lemne iarnă de iarnă. De acum, lucrurile se vor schimba în bine. O să se numească orăşeni în adevăratul sens al cuvântului şi se vor bucura de beneficiile acestei titulaturi.

Deşi pare greu de crezut, statisticile de la noi din ţară ne arată cât de departe suntem de civilizaţie şi la acest capitol.

Milioane de gospodării se încălzesc cu lemne

Din cele aproape nouă milioane de gospodarii din ţara noastră, doar puţin peste trei milioane au un abonament la un furnizor de gaze, restul încălzindu-se cu lemne. Nici nu e de mirare, având în vedere că pentru racordarea la reţea este nevoie de nu mai puţin de 15 autorizaţii, iar uneori timpul de aşteptare este şi de șase luni.

În aceste condiţii, localităţile care nu sunt racordate la reţelele de utilităţi, rămân mult în urmă din punct de vedere economic.

Mircea Moroşan, primar oraș Huedin: Au fost investitori care ne-au ocolit, care pentru că nu exista gazul. Și-au spus, fraţilor, când aveţi gazul, daţi-ne un telefon că revenim. 

Ca o comparație, în Ungaria sau Olanda, aproape toate gospodăriile sunt legate la rețeaua de distribuție a gazului natural. Asta în condiţiile în care aceste ţări au o producţie proprie de gaze mult sub cea a României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ceremonie fastuoasă pentru ars gazul, în Huedin. Localnicii au așteptat racordarea 30 de ani