Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Cerul în luna septembrie 2024. Ce evenimente astronomice se vor putea observa

Chiar dacă a trecut vara, tot avem motive de ieşit şi observat cerul. Pe 22 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2024, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie. 

de Redactia Observator

la 06.09.2024 , 15:10

Cerul în luna septembrie 2024
Cerul în luna septembrie 2024 - Profimedia

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Echinocțiul de toamnă 2024 este marcat pe 22 septembrie la ora 15:43, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, atât în ​​emisfera sudică, cât și în cea nordică. Acest fenomen poartă numele de echinocțiu. 

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii, ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Articolul continuă după reclamă

Nova, fenomen unic în viaţă aşteptat în septembrie

Pe acelaşi subiect

Însă, până la echinocţiul de toamnă, ne putem bucura de un alt fenomen unic în viaţă, o explozie la mii de ani-lumină de Pământ va crea o „nouă stea” pe cerul nopții.

Altfel spus, explozia unei stele din constelaţia Corona Borealis va fi vizibilă în acest an, din emisfera nordică. Un astfel de fenomen cosmic are loc doar o dată la 80 de ani. 

NASA a anunţat încă din luna aprilie că T Coronae Borealis, o stea pitică albă aflată la 3.000 de ani-lumina distanta de sistemul solar, va exploda probabil ca o nova în această toamnă. Este un eveniment previzibil la fiecare 80 de ani, ceea ce îl face un eveniment unic în viaţă, conform Forbes, citaţi de aktual24.ro.

Pentru orice altă lume din apropiere, o explozie de tip nova ar fi apocaliptică. Dar pentru privitorii de pe Pământ, aflați la 3.000 de ani-lumină depărtare, „cataclismul este fascinant”, a explicat Bradley Schaefer, astrofizician la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, potrivit descoperă.ro

Fazele lunii în septembrie

Anul 2024 are de oferit două eclipse de Soare și două eclipse de Lună. Prima eclipsă de Lună a fost una penumbrală, mai puțin vizibilă, pe 25 martie. 

A doua eclipsă de Lună a anului va avea loc pe 18 septembrie. Cu toate acestea, deoarece doar puțin sub 4% din Lună intră în umbra Pământului în momentul maxim al acestei eclipse parțiale, care durează aproximativ o oră, și acest eveniment va rămâne unul discret.

Vezi aici fazele lunii în luna septembrie. 

Cum o să fie cerul în prima săptămână din septembrie 2024

La București, Soarele apune pe la ora 19:43, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea crește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:25 și durează 10 ore și 57 de minute (la București).

Seara se vede cu greu Venus, care apune o oră după Soare. Saturn răsare la ora 20:00, Jupiter la miezul nopții, iar Marte pe la ora 00:30. Soarele se află în constelația Leo. Mai multe informaţii găsiţi aici

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri sociale » Cerul în luna septembrie 2024. Ce evenimente astronomice se vor putea observa