Chiar și din izolare, credincioșii bat toaca
N-au voie să se mai întâlnească pe uliţele satului, dar ştiu să comunice între ei şi altfel. Bătând în toacă. Este obiceiul păstrat cu sfinţenie de localnicii unei comune din Caraş-Severin.
- Obiceiul este păstrat de localnici
- Este o formă de comunicare la distanţă
N-au voie să se mai întâlnească pe uliţele satului, dar ştiu să comunice între ei şi altfel. Bătând în toacă. Este obiceiul păstrat cu sfinţenie de localnicii unei comune din Caraş-Severin. În mod normal, cântatul la toacă face parte din tradiţiile de Săptămâna Mare. Mai nou este şi o metodă prin care oamenii izolaţi reuşesc să se simtă mai aproape unii de alţii.
În săptămâna mare, sătenii din comuna Goruia din Caraş Severin erau obişnuiţi să se vadă zi de zi pentru a se pregăti de marea sărbătoare a Învierii. Epidemia îi ţine acum departe unii de alţii. Totuşi, reuşesc să comunice între ei într-un fel aparte. Prin toacă.
Sătenii sunt obişnuiţi. Un localnic începe să bată toaca, sunetul ei este preluat de alt vecin care începe să bată şi el, iar în cel mult o oră, sunetul bătăilor se aude în tot satul.
Obiceiul dialogurilor la toacă este unul vechi. Bătaia în toacă nu este un lucru uşor. Dar, cu răbdare, cei mici deprind meşteşugul de la cei mai mari.
În acest an, oamenii își vor respecta traditiile acasă. Nimeni nu are voie să scoată toaca din curte.
In noapte de Inviere, oamenii vor aprinde lumanari pe care le vor pune la ferestre si vor canta impreuna cu preotii de la televizor "Hristos a Înviat".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰