Cine este Plácido Domingo. De ce şi-a amânat marele tenor concertele de la Cluj-Napoca și București
Placido Domingo nu mai vine în România.Tenorul spaniol urma să concerteze luna aceasta la Cluj-Napoca și București şi şi-a amânat concertele din motive medicale.
Placido Domingo a anunţat că nu va putea concerta luna aceasta la Cluj şi Bucureşti. Concertul său din Capitală a fost sold out. Cântăreţul de operă a fost diagnosticat cu bronşită, prin urmare i s-a impus o perioadă de repaus vocal de cel puţin 10 zile, potrivit News.ro.
Cine este Plácido Domingo
José Plácido Domingo Embil este un cântăreț de operă, dirijor și administrator de artă spaniol. A înregistrat peste o sută de opere complete și este binecunoscut pentru versatilitatea sa, interpretând în mod regulat în italiană, franceză, germană, spaniolă, engleză și rusă, în cele mai prestigioase teatre de operă din lume.
Deși în primul rând un "tenor lirico-spinto" pentru cea mai mare parte a carierei sale, în special popular pentru Mario Cavaradossi, Hoffmann, Don José și Canio, el a trecut la roluri mai dramatice, devenind cel mai apreciat Otello a generației sale. La începutul anilor 2010, el a trecut de la repertoriul de tenor la cel de bariton, începând cu Simon Boccanegra. În anul 2020, el s-a putut prezenta cu un repertoriu impresionant de peste 151 roluri diferite.
- Placido Domingo nu mai vine în România. Ce se întâmplă cu biletele deja cumpărate la concert
- "Este o lucrare îmbrăcată în mult mister". O operă neştiută a lui Brâncuşi, expusă la Bucureşti: aparţine...
- Afacerea care poate transforma un chilipir într-o operă de artă. Piesele pot ajunge până la câteva mii de lei
Plácido Domingo şi-a început cariera în Mexic
Jose Placido Domingo Embil s-a născut la 21 ianuarie 1941 în cartierul Barrio de Salamanca din Madrid, fiul lui Placido Domingo Ferrer și al Josefei Pepita Embil Echaniz (1918-1994), stele ale zarzuelei. Mama sa era de origine bască.
Potrivit Wikipedia, în 1949 Plácido Domingo s-a mutat în Mexic împreună cu părinții săi și compania lor de zarzuela. A studiat pianul în particular, apoi atât canto, cât și pianul și arta dirijorală la Conservatorul Național din Mexico City.
În 1957 și-a făcut prima apariție profesională muzicală în compania părinților săi, într-un concert la Mérida, în Yucatán, apoi a cântat cu această cu această trupă în 185 de spectacole, în roluri de bariton și de acompaniator al altor cântăreți, precum în zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos” și, un rol minor în prima producție mexicană a operetei „My Fair Lady” de Frederick Loewe apoi a fost dirijor-asistent și antrenor vocal, în opereta lui Lehar, „Văduva veselă”, în rolurile Camille și Danilo și altele, inclusiv ca vocalist în formația de rock and roll mexicană a lui César Costa, "Los Black Jeans".
În 1959 a participat la o audiție pentru Opera Națională Mexicană ca bariton, dar juriul a constatat că tânarul interpret este și un talentat tenor și a fost angajat ca "tenor comprimario" (de roluri secundare) și ca antrenor al altor cântăreți.
A debutat pe scena unui teatru la Teatrul Degollado din Guadalajara, în rolul de bariton al lui Pascual din zarzuela „Marina” de Emilio Arrieta, la 12 mai 1959 apoi, în 1959 a cântat la Ciudad de Mexico, într-un rol secundar de tenor, cel al lui Borsa din opera „Rigoletto” (alături de cântăreți precum Cornell MacNeil și Norman Treigle) și, ca părintele confesor din „Dialogurile carmelitelor” de Francis Poulenc iar la 19 mai 1961 în rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.
Când a debutat internaţional
Cariera internațională s-a declanșat între anii 1962-1965 când a fost descoperit și lansat de cântăreața Edis De Philippe - fondatoarea și directoarea Operei Naționale Israeliene din Tel Aviv, împreună cu soția sa, soprana Marta Ornelas, care-i fusese colegă la Conservator. La Tel Aviv a participat în special, în roluri principale, la 280 de spectacole.
În 1966 a avut o apariție de succes la New York City Opera în „Don Rodrigo” de Alberto Ginastera.
În 2020-2022 Domingo revine la strălucirea de odinioară, cântând mai ales pe marile scene ale Europei. În 2022 a dat concerte de succes atât în Europa (ex. "I due Foscari" a lui Verdi la Teatro Maggio Muzicale din Florența, unde a fost o ovataţionat și bisat, cât și în Asia, în ţări precum Japonia și Coreea.
Plácido Domingo urma să concerteze la Cluj şi la Bucureşti
Cele două concerte extraordinare pe care urma să le susţină în 23 februarie, la BT Arena din Cluj Napoca, respectiv în 26 februarie, la Sala Palatului din Bucureşti, vor fi reprogramate.
"Sunt teribil de trist că trebuie să amân în acest moment, mai ales din cauza inconvenientelor pe care acest lucru le provoacă tuturor celor care şi-au planificat deja să vină la concerte. Întâlnirile sunt doar amânate, iar noi căutăm deja noi date pentru a le îndeplini", le-a transmis artistul fanilor.
Organizatorii au anunţat că, în urma amânării celor două spectacole, biletele achiziţionate nu îşi pierd valabilitatea pentru ediţia reprogramată. Ei asigură publicul că nu vor exista alte modificări pentru concertul la care vor participa toţi invitaţii anunţaţi iniţial.
Artistul urma să fie pe scenă alături de soprana Adela Zaharia şi Orchestra Simfonică Valahia, avându-l la pupitru pe dirijorul spaniol Jordi Bernacer.
Domingo a înregistrat peste o sută de integrale de operă. Este cunoscut pentru versatilitatea sa, cântând în mod regulat în italiană, franceză, germană, spaniolă, engleză şi rusă în cele mai prestigioase teatre de operă din lume. Deşi în cea mai mare parte a carierei sale a fost în primul rând un tenor lirico-spinto, popular mai ales pentru Cavaradossi, Hoffmann, Don José şi Canio, a trecut rapid la roluri mai dramatice, devenind cel mai aclamat Otello al generaţiei sale.
Repertoriul său include peste 150 de roluri, performanţă pe care nu a mai atins-o nimeni, şi este considerat de critici „Om al Renaşterii”, pentru o carieră strălucitoare şi pentru remarcabile contribuţii umanitare, răsplătite cu premii de prestigiu şi o preţuire globală.
Plácido Domingo a câştigat de-a lungul carierei 12 Premii Grammy
De-a lungul unei cariere unice, Plácido Domingo a primit 12 Premii Grammy, iar contribuţia sa la dialogul dintre bel canto şi muzica pop este inestimabilă.
Din 1990, Domingo a fost un promotor de vârf al operei în întreaga lume, cântând alături de José Carreras şi de Luciano Pavarotti pentru mai bine de un deceniu în faţa unor mulţimi uriaşe, atrăgând noi spectatori ai acestui gen muzical. A fondat şi conduce competiţia muzicală Operalia, care descoperă şi lansează tinerii cântăreţi.
Protagonist pe toate marile scene ale lumii, Plácido Domingo se bucură de o uriaşă apreciere internaţională. Prestaţia din rolul Cavaradossi din „Tosca” de Puccini a fost urmărită de un miliard de oameni, în transmisiune directă de la Roma. În 2021, şi-a petrecut a 80-a aniversare pe scenă, cântând „Nabucco” la Vienna Staatsoper, live la postul ORF.
În acelaşi an, la nenumăratele titluri dobândite, de la Medalia Prezidenţială pentru Libertate la Comandor al Legiunii de Onoare, s-a adăugat distincţia de Ambasador al Culturii Spaniole în Lume, fiind premiat de Asociaţia Spaniolă a Corespondenţilor Presei Străine pentru „imensa traiectorie profesională”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰