Antena Meniu Search
x

Pericol mare de INUNDAŢII în 3 judeţe din ţară! Hidrologii au emis COD PORTOCALIU până luni, la prânz. Pompierii se luptă cu gheaţa formată pe râuri (VIDEO)

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, valabilă până luni, la ora 12:00.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, valabilă până luni, la ora 12:00.

Potrivit hidrologilor, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur și Lăpuș — bazin mijlociu și inferior din județele Maramureș și Satu Mare, și Someșul Mare din județul Bistrița-Năsăud, unde se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și ale Cotelor de inundație și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenței evoluției formațiunilor de gheată.

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur și Lăpuș. De asemenea, se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior.

De asemenea, INHGA a emis și o avertizare Cod galben de inundații, valabilă până marți, la ora 16:00, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Someș — aval confluența Someșul Mare, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău — bazin superior și mijlociu (județele Sălaj si Bihor), Crișul Repede — bazin superior și afluenții din bazinul mijlociu (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Arieș superior și afluenți (județele Cluj, Alba).

Pe acelaşi subiect

INHGA va actualiza prognoza în funcție de evoluția fenomenelor hidrologice din perioada următoare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa” a intervenit, în ultimele ore, pentru înlăturarea gheţurilor formate pe albiile mai multor cursuri de apă din localităţile bistriţene Zagra, Rebra, Maieru şi Valea Mare. Echipele de intervenţie au creat canale de scurgere printre acumulările de gheaţă pentru dirijarea apei în albiile râurilor sau au distrus efectiv zăpoarele.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie e emis, sâmbătă, o informare de ploi moderate cantitativ, valabilă la nivelul întregii țări, dar în special în zonele montane și cele din vest, centru și nord, până în seara zilei de duminică.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 4 februarie, ora 10:00 — 5 februarie, ora 20:00, temporar, vor fi precipitații îndeosebi în vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte.

În același timp, în Maramureș, nordul Transilvaniei, Crișana, Banat, nordul Carpaților Orientali și în Carpații Occidentali, cantitățile de apă vor depăși local 15 — 20 l/mp și izolat 30 l/mp.

De asemenea, vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă. În zona montană înalta, la peste 1.800 de metri, vor fi mai ales ninsori, iar vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 60 — 70 km/h. Trecător și izolat, în centrul și nord-estul țării, se va produce polei.

Sursa: Agerpres, News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Pericol mare de INUNDAŢII în 3 judeţe din ţară! Hidrologii au emis COD PORTOCALIU până luni, la prânz. Pompierii se luptă cu gheaţa formată pe râuri (VIDEO)