Codul penal îi taxează pe șoferii beți și schimbă încadrarea vătămării corporale
Noul cod penal dă peste cap şi activitatea poliţiei rutiere. Şoferii care se urcă băuţi la volan nu vor avea pedepse mai blânde pentru că cer probe biologice pe bandă rulantă.
Dacă etilotestul arată peste 0,4 mg alcool în aerul expirat poliţistul este obligat să meargă cu şoferul la cea mai apropiată unitate sanitară. Acolo i se recoltează o singură probă biologică şi aceea este singura probă acceptată în instanţă.
Legea spune că proba de sânge trebuie recoltată în maxim 30 de minute de la depistarea şoferului băut. Vechiul cod îi dădea şansa conducătorului turmentat să ceară o a doua probă.
Este important că a fost anulată cea de-a doua probă care se lua la un anumit interval de timp. Recalcularea era cea care arăta că alcoolemia era mai mică, spune cms. șef Lucian Diniță.
Aşa că şoferii veseli nu vor mai avea şanse să scape de răspundere atunci când sunt prinşi băuţi la volan.
Şi cum trebuie să existe un echilibru, noua lege are şi părţi bune şi părţi rele.
Vătămarea corporală, spre exemplu. Pe vechea lege, răspunderea penală intervenea după 10 zile de îngrijiri medicale acordate victimei.
În ultima perioadă exista un sport dacă am putea spune aşa, în ghilimele. Cei care aveau sub 10 zile încercau să împingă, tot în ghilimele spus, ca acele afecţiuni pe care le aveau să depăşască cele 10 zile, explică cms. șef Diniță.
Aşa că, pentru a elimina toate urmele de dubiu că omul chiar e rănit grav, încadrarea la vătămarea corporală se face abia la peste 90 de zile de îngrijiri medicale.
Uneori asta poate însemna însă şi presiuni din partea celor vinovaţi asupra victimelor. Mai ales că metodele de împăcare nu sunt scrise nicăieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰