Antena Meniu Search
x

Coiful de aur de la Coțofenești, expus pentru o zi în comuna unde a fost descoperit

După nouă decenii de când a intrat în Patrimoniul României, Coiful Getic de Aur s-a întors acasă, în locul în care a fost descoperit, în comuna Vărbilău, din judeţul Prahova.

de Redactia Observator

la 14.09.2019, 16:04

Vezi și

După nouă decenii de când a intrat în Patrimoniul României, Coiful Getic de Aur s-a întors acasă, în locul în care a fost descoperit, în comuna Vărbilău, din judeţul Prahova. Vorbim despre un important obiect antic din tezaurul României care a fost expus pentru o singură zi în şcoala din comuna prahoveană. Coiful de Aur a fost descoperit în anul 1928, în satul Coţofeneşti.

Şcoala din comuna Vărbilău a fost pentru câteva ore "casa" uneia dintre cele mai importante piese din Patrimoniul Cultural, dar şi cel mai bine păzit loc din judeţul Prahova.

Muzeul Naţional de Istorie a României, care deţine piesa în tezarul său permanent, a decis ca artefactul să ajungă, pentru o zi, înapoi

Povestea descoperirii e una fascinantă. Piesa preţioasă a fost folosită iniţial ca adăpătoare pentru găini, iar până ca cineva să realizeze care este valoarea sa o partea din ea a fost distrusă.

Alături de tezaurul de la Pietroasele, Coiful Getic este probabil cea mai populară piesă de aur antică provenită din ţara noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Coiful de aur de la Coțofenești, expus pentru o zi în comuna unde a fost descoperit