Antena Meniu Search
x

Reportaj exclusiv. Cum se cumpără de la piaţă cele mai periculoase petarde şi artificii, deși sunt ilegale

Sunt periculoase, sunt ilegale, dar se vând la orice colţ de stradă. Comerţul la negru cu petarde, pocnitori sau artificii a explodat în ultimele zile din an.

Vezi și

Sunt periculoase, sunt ilegale, dar se vând la orice colţ de stradă. Comerţul la negru cu petarde, pocnitori sau artificii a explodat în ultimele zile din an, chiar dacă cei care le vând riscă să ajungă la închisoare. Legea îi face doar mai suspicioşi şi mai precauţi. Obiectele periculoase sunt ascunse în cele mai surprinzătoare locuri, iar la clienţi ajung doar printr-un lung şir de intermediari. Cu cât este mai riscantă afacerea, cu atât sunt mai scumpe şi produsele. Totuşi, cumpărători se găsesc. Iar poliţiştii şi jandarmii încearcă cu greu să stăpânească acest fenomen.

- Domnu', petarde avem! Petarde, băieţi, artificii...

- Ce ai?

- Baghete, aşa, am!

Pe acelaşi subiect

- Şi, astea, cât sunt?

- 10 lei! 36 de focuri!

Numai dintr-un singur foc, femeia îşi prezintă oferta explozivă. În braţe poartă un copil, dar şi o baghetă de artificii pe care o scoate de sub geacă pentru clienţii interesaţi. Restul mărfii este ascunsă în altă parte. 

- Hai, să-ţi aduc trei! Hai, stai aici! Bagă-le în sân!

- Păi, de ce să le bag în sân?

- Cum de ce? Pentru că n-ai voie cu ele.

Nimic nu se poate face la vedere. Poliţiştii locali sunt la câţiva metri distanţă. Dar nu par să vadă comerţul ilegal care se face chiar lângă ei. Vânzătorii din piaţa Obor sunt bine organizaţi.

- Tu de care ai?

- N-am la mine! Dar sunt adevărate! Hai, vino încoa!

Primul comerciant predă clienţii unei femei care păzeşte intrarea unui magazin din piaţă. Departe de ochii poliţiştilor, continuă negocierea. 

- Vino încoa! Ai banii ficşi? Ştii cum se aude? Au venit alţii, de la munte şi au luat pentru urşi. În ce hal bubuie! Dă-mi şi mie cutia, aia, de acolo. Vezi că-i în sertar! Astea sunt!

Vânzătoarea scoate de sub tejghea marfa ilegală. 

- Vă feriţi ca de dracul'!

- Da! Ne este frică! N-ai văzut ce arată la televizor!

Pe partea cealaltă a pieţei, jandarmii au intrat în misiune. Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei: "În ultimele două zile pot să vă spun că au fost confiscate peste 70.000 de obiecte periculoase."

Acestea sunt doar o parte din petardele şi artificiile vândute ilegal la colţ de stradă. Dacă nu sunt folosite de persoane specializate pot deveni extrem de periculoase sau chiar letale, aşa cum scrie şi pe etichetă. 

Legal, se pot comercializa către persoane fizice doar petardele, pocnitorile şi artificiile din categoria I, care trebuie să fie menţionată pe etichetă. Vânzătorii au nevoie de autorizaţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de la Poliţie, dar şi de acordul ISU. 

Legea interzice şi focurile de artifiicii fără acordul Primăriei sau al ISU şi al Poliţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Reportaj exclusiv. Cum se cumpără de la piaţă cele mai periculoase petarde şi artificii, deși sunt ilegale