Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Comuna Bătrâna din Munții Poiana Ruscă, un loc de poveste

Situtaţie atipică într-o comună din Hunedoara. Deşi în ultimii ani s-a confuntat cu o depopulare masivă, comuna Bătrâna din munţii Poiana Ruscă a început să atragă din nou locuitori. Zona a devenit destinaţia perfectă de vacanţă pentru oamenii de la oraş.

de Redactia Observator

la 26.08.2020 , 18:16

  • Ţinutul Pădurenilor este promovat oficial şi turistic.
  • Turiştii care ajung în zonă au parte de trasee etnografice şi istorice.

La 50 de kilometri de Deva, se află un loc de o frumuseţe aparte. Comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara, este un mic colţ de rai înconjurat de dealuri şi păduri.

Oamenii de aici îşi spun pădureni, iar cele patru sate care formează comuna stau ascunse printre culmile munţilor, la aproape 1.000 de metri altitudine. Viaţa este aspră aici, aşa că de-a lungul timpului mulţi şi-au căutat un rost în alte zone.

Radu Herciu - primar Bătrâna: În ultimii ani, 20-25 de ani, as zice ca populatia s-a injumatati, daca nu mai mult. Au plecat, unii au plecat la cele vesnice, altii au plecat spre locuri care au considerat ca traiul e mia usor.

Vezi și

Bătrâna este comuna cu cea mai mică populaţie din România. Aici mai locuiesc puţin peste 100 de persoane, majoritatea vârstnici.

Nu au dispensar sau medic de familie, iar atunci când au nevoie de tratament sunt nevoiţi să meargă nu mai puţin de 30 de kilometri până în cea mai apropiată comună. Această izolare este însă cautată de tot mai mulţi orăşeni care aleg să îşi cumpere aici case de vacanţă.

Radu Herciu - primar Bătrâna: As putea sa spun in jur la 15 familii din Banat, in special din Timisoara, au venit si au cumparat fie o gradina, fie o casa, care inr-un viitor apropiat o sa fie pusa in valoare.

Încet, încet au început să îşi facă apariţia şi turiştii atraşi de frumuseţea locurilor. Locanicii sunt bucuroşi de oaspeţi şi îi întâmpină cu bucate tradiţionale.

Şi pentru că în mijlocul acestei lumi înconjurate de pădure au rămas neatinse portul, limba, tradiţiile şi cântecele, vizitatorii pot proba chiar şi costumele pădurenilor.

De la începutul anului 2016, Ţinutul Pădurenilor este promovat oficial şi turistic. Printr-un proiect european în valoare de 210.000 de euro, turiştii care ajung în zonă au parte de trasee etnografice şi istorice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Comuna Bătrâna din Munții Poiana Ruscă, un loc de poveste