Antena Meniu Search
x

Dezastrul de la CFR Călători prinde viteză. Geamuri sparte, locomotive vechi de 50 de ani, garnituri ruginite şi scaune rupte

Geamuri sparte, locomotive vechi de 50 de ani, garnituri ruginite şi scaune rupte - sunt condiţiile în care călătoresc milioane de români care urcă în trenuri

Vezi și

N-avem maşina timpului, dar avem trenuri CFR care ne duc cu zeci de ani în trecut. În vagoane de pe vremea comunismului, milioane de români suportă condiţii greu de imaginat. În timp ce companiile private se dezvoltă, CFR cu greu supravieţuieşte. Deşi are profesionişti buni, statul investeşte prea puţin.

Geamuri sparte, locomotive vechi de 50 de ani, garnituri ruginite şi scaune rupte - sunt condiţiile în care călătoresc milioane de români care urcă în trenurile CFR. Atâtea câte au mai rămas, pentru că, anul trecut, compania a scos din circulaţie peste 250 de vagoane, un sfert din câte avea. Era nevoie de reparaţii urgente. Aşa că oamenii se înghesuie acum cum pot. 

De multe ori, angajaţii CFR Călători repară trenurile cu mâinile goale.

La Revizia Griviţa, acum 20 de ani, era inima CFR Călători. 

Cândva, peste 800 de vagoane erau verificate la foc continuu în acest loc. Acum, o locomotivă de manevră veche le mai împinge pe cele câteva rămase întregi şi funcţionale.

S-a ajuns aici pentru că nicio firmă nu mai vrea să repare vagoanele CFR. Preferă să lucreze pe bani mai mulţi pentru companiile private, care înfloresc, în timp de compania de stat se îngroapă în probleme. 

CFR Călători este o companie a statului care a fost subfinanţată în ultimii 10 ani. Acum transportul se face cu 746 de vagoane şi ar mai fi nevoie de 400 de vagoane pentru un transport decent. Asta în timp ce peste 500 de vagoane sunt trase pe dreapta, aşa cum le vedeţi pe acestea, stau pe linii pentru că au nevoie de reparaţii capitale pentru a fi repuse în circulaţie. 

Şi nu doar de reparaţii duc lipsă trenurile CFR. Curăţenia nu e tocmai punctul lor forte. Ne urcăm într-un tren abia ajuns de la Iaşi la Revizia Griviţa. 

În baia unui tren abia ajuns de la Iaşi la Revizia Griviţa, abia poţi intra de miros şi mizerie.

Dar, de şapte ani, CFR Călători nu a mai primit niciun leu de la stat pentru noi vagoane.

Daniel Constantin, lider de sindical al CFR Călători: "Suntem companie de stat, suntem a statului, dar noi nu avem aceleaşi drept cum are un particular."

Instalaţia de iluminat nu a mai fost schimbată în ultimele 3 decenii, tot din lipsă de bani. Iar plaforma pe care se urcă muncitorii să repare e roasă de vreme şi de rugină. Într-o clădire dărăpănată, oamenii se schimbă şi se spală. 

O bombă ecologică ce a cuprins, de la un an la altul, aproape tot sistemul CFR. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Dezastrul de la CFR Călători prinde viteză. Geamuri sparte, locomotive vechi de 50 de ani, garnituri ruginite şi scaune rupte