Construcția Centurii Metropolitane în Cluj stârnește nemulțumirea unor localnici
Construcţia centurii metropolitane a Clujului naşte controverse! Şi asta pentru că şoseaua ar urma să treacă printr-un parc.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Construcţia centurii metropolitane a Clujului naşte controverse! Şi asta pentru că şoseaua ar urma să treacă printr-un parc. Asta i-a deranjat enorm pe unii clujeni, deşi - iniţial - toată lumea a fost de acord că centura este mai mult decât utilă, într-un oraş care este supraaglomerat. Astfel au apărut două tabere. Una care insistă ca parcul să nu fie distrus şi cealaltă care preferă un spaţiu verde în minus, în favoarea deplasării mult mai rapide cu maşina.
Centura metropolitană a Clujului, lungă de 38 de kilometri, va porni din localitatea Gilău, dinspre Oradea, şi va ajunge în partea opusă a oraşului, către Baia Mare. Însă, chiar din faza de proiect, au apărut şi primele probleme. Şoseaua va trece fix prin mijlocul parcului Colina, unul dintre puţinele spaţii verzi rămase în Mănăştur.
Soseaua cu patru benzi ar urma sa vina dinspre Floresti exact printr-o zona a parcului pe care il va traversa dintr-un capat in altul. Mai apoi, dupa cativa kilometri, centura va ajunge in Padurea Faget, un alt loc de recreere al clujenilor.
Oamenii spun că parcurile din zonă sunt insuficiente şi nu sunt de acord ca şoseaua de centură să le răpeasca din puţinul spaţiu verde pe care îl au.
Activiştii de mediu spun, la rândul lor, că trecerea centurii prin zonă ar putea duce duce şi la o scădere a preţului locuinţelor, din cauza zgomotului, a traficului şi implicit a poluării.
Pe de altă parte, cei care au proiectat centura metropolitană a Clujului recunosc că aceasta va afecta spaţiul verde de acolo, având în vedere că va exista un nod rutier chiar în mijlocul parcului. Însa spun că spaţiul respectiv nu este chiar un parc, ci doar o bucată de teren pe care vegetaţia a crescut haotic în ultimii ani.
Lucrurile stau diferit când vine vorba despre Pădurea Făget.
Centura Metropolitană a Clujului va costa 150 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Conform proiectului, lucările ar trebui să fie gata peste 5 ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰