Pilonul II de pensii, tot mai apreciat de români. Contribuţiile ar putea creşte la 6%
Unul din trei români care contribuie la Pilonul 2 de pensii a acumulat deja peste 10 mii de lei în contul personal. Iar până acum 70 de mii de români au şi primit pensii private. Guvernanţii iau în calcul creşterea contribuţiei la Pilonul 2.
Unul din trei români care contribuie la Pilonul 2 de pensii a acumulat deja peste 10 mii de lei în contul personal. Iar până acum 70 de mii de români au şi primit pensii private. Guvernanţii iau în calcul creşterea contribuţiei la Pilonul 2 de la 3,75 la sută, cât este acum, la 6 la sută în viitorii doi ani. Când şi cum se primesc banii, aflaţi din materialul următor, unde avem şi calcule concrete.
3,75% din salariul brut al fiecărui angajat merge acum către pensia privată. La stat ajung mult mai mulţi bani, peste 21 la sută din venit. Guvernanţii vor ca până în 2022 contribuţia la Pilonul 2 să crească până la 6 la sută.
Concret, luăm exemplul unui tânăr de 25 de ani, care contribuie până la pensionare.
Conform unui calcul finzoom.ro, la un salariu mediu brut de 5.196 lei, cu o contribuție de 3,75% la Pilonul 2 va strânge în cont aproape 230 de mii de lei, în timp ce cu o contribuție de 6% va reuși să acumuleze aproape 370 de mii de lei. Diferența se vede mai ales în pensia lunară. Dacă va beneficia de pensie timp de 5 ani, se va bucura lunar de 3.800 de lei, respectiv de 4.100 de lei.
Sunt aproape 7 milioane şi jumătate de români care participă la Pilonul II de pensii. Aceştia trebuie să ştie că îşi vor putea retrage banii din cont la vârsta pensionării prin două modalităţi: fie toţi banii deodată, fie eşalonat, lună de lună, pe o perioadă de cel mult cinci ani.
Anul trecut, românii au avut posibilitatea de a transfera contribuțiile care mergeau la Pilonul 2 la sistemul public, însă doar 500 de persoane au și făcut asta.
Din totalul contribuabililor, 2,1 milioane au deja în cont peste 10.000 de lei. Peste 850.000 de oameni au strâns sume mai mari de 20.000 de lei
Adică, dacă un contribuabil nu mai apucă vârsta pensionării, banii nu se pierd, ci pot fi retrași în următorii trei ani din cont de către familie.
Cei care nu știu cât au contribuit la Pilonul II pot verifica prin completarea unui formular pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
În plus, românii mai au la îndemână și varianta de a contribui la pilonul III, adică la un fond facultativ de pensii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰