Antena Meniu Search
x

Primele controverse pe proiectul care cere mai puţine ore la şcoală pentru elevi

Se pregăteşte o nouă reformă în sistemul de învăţământ. Elevii să treacă mai puţin pe la şcoală, şi mai mult pe acasă. Propunerea care a trecut deja de Senat a strânit controverse chiar dacă nu a fost încă adoptată.

Vezi și

Se pregăteşte o nouă reformă în sistemul de învăţământ. Elevii să treacă mai puţin pe la şcoală, şi mai mult pe acasă. Propunerea care a trecut deja de Senat a strânit controverse chiar dacă nu a fost încă adoptată. Liviu Pop, fostul ministru, vrea să taie până la 9 ore din programul elevilor de clase primare şi gimnaziale.

"Am avea mai mult timp liber să ne jucam şi să ne petrecem timp cu familia noastră", este deopotrivă reacţia copiilor şi a părinţilor care spun că, mai ales la gimnaziu, elevii au un program la fel de încărcat ca un adult, între 26 şi 34 de ore pe săptămână la şcoală, plus alte ore de meditaţii, ateliere şi activităţi after-school.

Nu ştie, însă, cum ar putea fi simplificat orarul. 

LIVIU POP, fost ministru al Educaţiei: Detaliile tehnice legate de pregătirea profesorilor, predarea interdisciplinara si transdisciplinara e obligaţia Ministerului Educatiei. 

Proiectul a fost votat şi de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Abia a trecut de Senat şi au apărut controversele. 

Specialiştii în educaţie atrag atenţia asupra consecinţelor. Spun că nu pot fi tăiate ore din program fără să fie afectată curricula şcoalară. Unele disciplinele nu pot fi predate în acelaşi curs. Experţii spun că pentru acest nivel trebuie pregătiţi şi elevii şi profesorii. 

Nimic nu va da rezultate până când punctul zero nu va fi rezolvat. Şi anume arhitecturi curriculare necomuniste. Programele şcolare au a fi regândite esenţialmente. Singura soluţie într-un context de genul asta e: pune mana si taie si da le naibii. nu asa se pune problema, explică Marian Stas, expert în educaţie.

Profesorii au mai ridicat o problemă. Spun că vor ajunge în şomaj dacă măsura se va aplica. 

Dacă vorbim de clasa a opta unde dispar nouă ore, este de fapt o jumătate de normă de profesor. Dispare din matematica, preia fizica, dar la fizică există un alt coleg, explică DANIELA VOINEA, directorul şcolii Sfinţii Voievozi.

Şi aşa România are un deficit mare de cadre didactice. 4.500 de cadre didactice necalificate si aproape 2 mii de pensionari predau acum în şcolile din ţara noastră. Asta pentru că nu are cine să îi înlocuiască. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Primele controverse pe proiectul care cere mai puţine ore la şcoală pentru elevi