Antena Meniu Search
x

Copiii orfani ar putea ajunge mai repede lângă părinţi. Legea adopţiilor se va simplifica

Copiii vor fi declaraţi mai repede adoptabili, iar părinţii, fie ei şi străini, vor trece mai rapid prin furcile caudine ale birocraţiei. Sunt 60 de mii de copii instituţionalizaţi, iar peste 10 mii sunt cu deficienţe

Vezi și

Copiii vor fi declaraţi mai repede adoptabili, iar părinţii, fie ei şi străini, vor trece mai rapid prin furcile caudine ale birocraţiei. Sunt 60 de mii de copii instituţionalizaţi, iar peste 10 mii sunt cu deficienţe

Una dintre familiile care s-au implicat şi au cerut modificarea legii este cea a fobtalistului Iosif Rotariu. Dana şi Iosif au doi copii înfiaţi. Cristinel, un băieţel bolnav de diabet, şi o fetiţă. Pe Kassandra, cea pe care o cunoaşteţi deja. Ea are 38 de operaţii. Iar în clipa în care familia Rotariu a adoptat-o, medicii nu i-au dat nicio şansă. 

Familia legendarului fotbalist Iosif Rotariu a învins hăţişul birocratic al adopţiei. De două ori. În 2007, au început procedurile de adopţie pentru Cristinel, un copil bolnav de diabet, internat la Buziaş.

Dar nu şi-au pierdut speranţa. 4 ani a durat până când, în sfârşit, Cristinel a devenit oficial membru al familiei Rotariu.

În 2008, Daniela Rotariu a găsit-o pe Kassandra, într-un spital, mai mult moartă decât vie. Micuţa, atunci în vârstă de 3 ani, a fost abandonată de mamă şi torturată de bunică. Medicii nu îi mai dădeau prea multe şanse. Dar Iosif şi Dana Rotariu au văzut cum fetiţa începe să prindă viaţă. Avea, în sfârşit, părinţi, fraţi, jucării.

Noii ei părinţi au început, pentru ea, o adevărată cursă pentru supravieţuire. În numai un an, a fost operată de 24 de ori! Lupta familiei Rotariu nu a încetat o dată cu semnarea actelor.

Lupta cu întregul hăţis birocratic nu i-a descurajat. Dimpotrivă. Acum, Daniela Rotariu luptă pentru simplificarea procedurilor de adopţie.

Şi ministerul muncii şi-a propus modificarea legii adopţiilor. Principalele schimbări incluse în proiect ţin de simplificarea procesului birocratic şi scurtarea procedurilor în instanţă. Astfel, copiii ar fi declaraţi adoptabili mai repede, iar părinţii adoptivi - fie ei şi străini - şi-ar primi drepturile mai rapid, în tribunal. Mai ales că micuţi ca cei ai familiei Rotariu mai sunt. Mulţi. Dintre cei 60 de mii de copii instituţionalizaţi, peste 10 mii sunt copii cu deficienţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Copiii orfani ar putea ajunge mai repede lângă părinţi. Legea adopţiilor se va simplifica