Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Copiii pot învăţa mai uşor matematica prin metoda de calcul japoneză

"Matematica este cea mai grea materie!". Câţi dintre noi n-am zis măcar o dată aşa ceva când eram elevi? Elevii percep şi astăzi materia ca fiind greoaie, asta şi pentru că la şcoală nu învaţă şi partea ei practică. Faptul că în viaţa de zi cu zi avem nevoie de calcule. De aceea, vă prezentăm o manieră de calcul preluată din Japonia. Deşi Ţara Soarelui Răsare stă, de departe, cel mai bine la capitolul tehnologie, elevii niponi continuă să înveţe această tehnică. Reporterii Observator au stat de vorbă cu cea care a adus metoda de calcul japonez la noi în ţară.

de Redactia Observator

la 19.11.2020 , 14:19

  • Metoda de calcul japoneză este destinată în special copiilor între 5 şi 14 ani
  • Cei mici trebuie să înţeleagă mai întâi cum se foloseşte Sorobanul
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Înainte să lucrăm pe Soroban, trebuie să resetăm numărătoarea. Nu trebuie să atingă nicio biluţă această bară pe care o avem aici. Aici, unde este bulina portocalie e coloana unităţilor. Dacă împingem o biluţă se numeşte pământească şi are valoare de 1. Aici formăm cifra 1. Dacă împingem încă o biluţă, ce cifră este aceasta? 2!

Adunare, scădere, înmulţire sau împărţire. Toate operaţiunile matematice se pot face pe un Soroban. Este numărătoarea folosită la calcul în Japonia şi, totodată, primul calculator din Ţara Soarelui Răsare.

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Ca să facem cifra cinci folosim biluţa pământească, care are valoare de 5. Cum facem 6? Adăugăm o biluţă 5, cu 1, 6.

Vezi și

Reporter: Arătaţi-ne un calcul. 390.

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Da!

Reporter: Ce repede v-a mers mâna.

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Plus 170. Răspunsul este 560!

Nomin Damdin este cea care a adus pentru prima dată în România conceptul de calcul mental japonez, metoda pe care cei mici o învaţă imediat după ce înţeleg cum se foloseşte Sorobanul. Este un exerciţiu care pune creierul la treabă.

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Pentru fiecare calcul este nevoie de o formulă nouă, trebuie să fie atenţi cu ce deget împing biluţele, vrând, nevrând, îi solicită maximă concentrarea. După ce învaţă toate formulele de calcul pe acesta, ei proiectează imaginea acestui abac japonez în faţa ochilor şi încep să mişte exact cum am mişcat biluţele mai devreme.

Aşa se face că de la 5-6 ani, copiii ştiu deja să facă operaţiuni matematice pe care, de obicei, le învaţă după clasa a 2-a. 

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: Unul dintre cele mai importante beneficii este de a dezvolta emisfera cerebrală dreaptă. Dacă un om care nu ştie această metodă ar recita poezii şi ar aduna, nu are cum. Copiii când efectuează calcule folosesc emisfera cerebrală dreaptă, poezia o scot din memorie, şi în acelaşi timp folosesc emisfera dreaptă.

Este însă nevoie de exerciţiu. Şi acasă, nu doar la cursurile online pe care Nomin Damdin le ţine în România. De aceea, ideal ar fi ca cei mici să aibă şi ei un abac japonez, mai mic decât cel din imagini, destinat profesorilor. Rezultatele depind, evident, de ritmul de învăţare al fiecărui elev. 

Nomin Damdin, trainer certificat de Soroban: De obicei, părinţii iau un telefon în mână şi încep să efectueze calcule pe calculator şi copilul face mental. E mai rapid decât părintele. Ăsta este un joc foarte frumos.

De zeci de ani, metoda calculului japonez este populară în Ţara Soarelui Răsare. Aritmetica de acest tip este destinată în special copiilor între 5 şi 14 ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Copiii pot învăţa mai uşor matematica prin metoda de calcul japoneză