Copiii români au dezvoltat tot mai multe dependenţe, de la vârste tot mai fragede
Elevii români sunt dependenţi de droguri din clasa a 6-a. O arată datele celui mai recent studiu realizat la nivel european. Au apărut însă noi dependenţe: de jocuri de noroc şi de medicamente calmante. De teamă sau ruşine, mulţi nu apelează la ajutor de specialitate.
- Tot mai mulţi copii români devin dependenţi de droguri încă de la 12 ani.
- 20% dintre copiii români au pariat anul trecut în mod excesiv.
Ioana, dependentă: La început nu se întâmpla foarte frecvent. Se întâmpla o dată pe săptămână, de două ori. În orice caz, nu vedeam o problemă în asta. Mi s-a părut ceva normal, că toată lumea o face. A început să crească frecvenţa, de la o dată pe săptămână la de patru ori pe săptămână, după care am început să fac asta în fiecare zi şi de mai multe ori pe zi. La început chiar am crezut că am control asupra drogurilor, dar ele aveau control asupra mea.
Ioana a fost dependentă de la 12 ani de droguri.
Ioana, dependentă: Făcând asta în fiecare zi era deja o parte din mine, mai mult decât o obişnuinţă, era un ritual, ceva ce trebuia neapărat făcut. Era un scop! Erau foarte uşor de accesat, nu era ceva pentru care trebuia să depui mult efort să găseşti. Uneori nici măcar nu căutam. Vrei şi tu? Ziceai da, de fiecare dată.
Treptat a înlocuit un drog uşor cu unul mai greu din cauza căruia a ajuns la spital.
Ioana, dependentă: Nu m-a ajutat nimeni. Eu m-am lăsat de droguri. Am avut un atac de panică şi am ajuns la spital şi de atunci nu am mai încercat nimic. Mai mult de frică. Am avut o lună în care am avut stări pe care nu pot să le explic. Simţeam că aici o să se termine viaţa. Am crezut că nici măcar nu am început-o şi că s-a terminat.
20% dintre elevii români au pariat excesiv anul trecut
În România, dependenţa de droguri este una dintre problemele cu care se confruntă copiii cu vârste din ce în ce mai fragede. Debutul unei astfel de probleme apare acum înainte de 13 ani. În ultimii ani, adicţii noi şi-au făcut loc în vieţile copiilor.
20% dintre elevii români cu vârste de până în 16 ani au pariat excesiv, anul trecut. Cu 15% mai mult decât media europeană. Cifrele sunt alarmante şi în ceea ce priveşte consumul medicamentelor calmante. 9% dintre elevi le consumă în exces, cu scopul de a se droga.
Maria Popa, psihoterapeut: De multe ori copiii spun că încearcă substanţe ca să se recreeze, să experimenteze şi încearcă să dea acestor evenimente din viaţa lor o notă de superficialitate. "Ei, nu e mare lucru, am încercat şi eu pentru că toţi ceilalţi făceau asta. Am vrut să văd cum este". Este o atitudine de negare a consecinţelor şi a gravităţii dependenţei.
Care se tratează mult mai greu în cazul unui copil. Adesea părinţii sunt cei care vin la terapie împreună cu minorul.
Cel mai grav este că, de ruşine, cei mai mulţi nu cer ajutorul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰