Coşul plin de Crăciun ajunge în tomberoane. 30% din alimente, la gunoi
O mare parte din mâncarea de Crăciun ajunge la gunoi, pentru că mulţi şi-au făcut provizii în exces. Risipa alimentară se triplează practic în perioada sărbătorilor, când 30% din alimente ajung la gunoi. Nu doar comercianţii irosesc mâncarea, ci şi simplii consumatori.
O mare parte din mâncarea de Crăciun ajunge la gunoi, pentru că mulţi şi-au făcut provizii în exces. Risipa alimentară se triplează practic în perioada sărbătorilor, când 30% din alimente ajung la gunoi. Nu doar comercianţii irosesc mâncarea, ci şi simplii consumatori, care poartă jumătate din vină. Psihologii au şi o explicaţii pentru acest lucru: mulţi tind să exagereze fie pentru a-şi impresiona musafirii, fie pentru că vor să compenseze lipsurile din trecut.
După sărbători, doamna Niţu şi-a curăţat frigiderul de toate produsele care i-au rămas după masa festivă.
La fel procedează majoritatea românilor care nu au estimat corect necesarul de alimente.
Cea mai mare risipă o fac oamenii de rând,care aruncă la gunoi, în special, mâncare gătită. Fructele, legumele şi lactatele ajung şi ele des la tomberon. Mai ales după sărbători, când angajaţii de la salubritate, care colectează deşeurile, admit că au mai mult de muncă.
Şi pentru că frigiderele s-au golit, românii au umplut din nou supermarketurile. S-au întors să-şi facă provizii şi pentru Revelion.
Psihologii au explicaţii pentru acest obicei.
Din 2019, companiile din industria agroalimentară vor avea obligaţia să prezinte anual Mininsterului Agriculturii un plan de diminuare a risipei alimentare.
Prin aceasta lege, retailerii sunt încurajaţi să doneze produsele aflate în prag de expirare. Pentru că nu există sancţiuni dacă nu o fac, alegerea le aparţine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰