Antena Meniu Search
x

Creativitatea, inteligența emoțională și atenția copiilor pot fi stimulate prin jocuri

Iar pentru asta nu este nevoie de device-uri sofisticate ci doar de atenţie şi bună voinţă din partea părinţilor.

Antonia Gasparovici
de Antonia Gasparovici

la 21.07.2020, 14:32

Vezi și
  • Socializarea și munca în echipă îi ajută pe copii să se descopere.
  • Părintele trebuie să participe activ în jocul copilului.

Specialiştii spun că încă din primele luni de viaţă copilul are nevoie de exemplul părinţilor ca să obţină cunoştinţe despre lumea în care trăieşte. Aşa că părintele se poate transforma din primul partener de joacă într-un dascăl eficient.

Învățarea interactiva, prin joc și comunicare, poate fi una dintre cele mai eficiente metode de cunoaștere și asimilare a informatiilor, spun specialiştii în psihologia copilului.

Iar timpul de calitate petrecut alături de părinți poate fi relaxant și util pentru cei mici, deopotrivă. Prima activitate de pe listă este cititul.

Dorina Stamate, psiholog: Este foarte important să le citim bebelușilor, încă de la primele luni de viață, pentru că în felul acesta îi vom obișnui să fie aproape de carte.

Continuăm cu pictura și gătitul. Socializarea și munca în echipă îi ajută pe copii să își descopere pasiunile, curiozitățile și , eventual, abilitățile neștiute.

Robert Diaconeasa, blogger: Prin pictură, descoperim o grămadă de culori, de texturi, folsim acuarele, vedem din ce sunt făcute. Care este numele culorii, cu ce asociem culoarea respectivă, ce găsim în natură sau ce găsim în casă. 

Dorina Stamate, psiholog: Orice activitate petrecută cu copilul este un prilej bun de învățare, seara la cină când mergem în bucătărie, copilul învață senzorial prin cele cinci simțuri, poate că miroase o legumă, îi simte textura, îi simte și gustul, o și vede

Ana și Robert, părinții lui Ingrid și Ilan au înțeles de multă vreme cât de importantă este. joaca în echipă.

Ana Novic, mama lui Ilan si a lui Ingrid: Chiar și Ilan, la opt luni vine cu mine la plantat și îi dau ghivecelul lui cu pietre, nisip și pământ, se numește educație senzorială, în jocul cu natura își pun la contribuție mintea și descoperă noutăți. 

Robert Diaconeasa, blogger: Atunci când îi implicăm există conexiunea aia puternică, așa află ei lucruri despre noi și noi despre ei și în modul ăsta evoluăm împreună

În plus, părintele trebuie să participe activ în jocul copilului, fără să se transforme într-un partener de neînlocuit. Copiii pot fi mai responsabili, creativi si increzatori atunci cand simt ca pot lua singuri, uneori, unele decizii.

Dorina Stamate, psiholog: Trebuie găsit echilibrul, dacă noi vom fi tot timpul lângă el să ne jucăm, el nu va ști să se joace singur, ne vom transforma în acest tovarăș de joacă permanent. Stăm cu el, participăm, dar nu facem noi totul.

Psihologii mai spun că este foarte important să stimulăm gândirea copilului prin întrebări și abordări inedite ale jocului, adaptate atent nevoilor lor educaționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Creativitatea, inteligența emoțională și atenția copiilor pot fi stimulate prin jocuri