Video Creșterea animalelor, o afacere tot mai proastă pentru români. Fermierii forțați să vândă sau să se mute în țări care dau subvenții mai mari
Se spune că toamna se numără recoltele, iar fermierii își calculează profitul. Doar că... unii crescători de animale au ieșit pe minus. După ce au investit în animale, au ajuns la concluzia că banii pe care îi pot primi pentru produsele de origine animală nu le ajung să plătească facturile.Aşa că unii dintre ei au luat decizii radicale: fie îşi vând fermele, fie se mută în Ungaria, unde au parte de subvenţii mai avantajoase.
"Dacă Dumnezeu ne ajută, peste o lună de zile astea pasc în Ungaria."
Ilie Chiver crește animale de aproximativ 25 de ani. La câțiva kilometri de Baia Mare, pe o pășune întinsă, sute de oi urcă dealurile agale. Vizavi de casă, vacile pasc iarba verde. Fermierul se va mai bucura de această priveliște încă o lună și jumătate.
Ilie Chiver, crescător de animale: "Am ţinut 30 de juninci, am păşune 18 hectare. Atât am la 400 de oi, 30 de juninci şi 10 viţei de îngrăşat şi eu mă chinui să fac fân, să le pot ţine. Un maghiar ce îl am prieten mi-a spus: de ce nu vii în Ungaria că pentru că acolo subvențiile sunt subvenții, terenurile sunt terenuri.Și acum facem documentația ca să le pot muta până la iarnă, dacă nu reușesc - abatorul! Tot! Cu juninci cu tot."
Laptele, o afacere proastă pentru fermierii români
- Drumuri deschise către noi afaceri de succes. Produsul de 25 de lei/kg cu care fermierii din Dăbuleni speră să...
- "Să zicem bogdaproste că facem şi atât". Fermierii au obţinut producţii la porumb şi floarea soarelui la...
- De ce s-a scumpit atât de tare carnea de porc, în România. Fermierii sunt și ei copleșiți de creșterea...
Nici oile, dar nici vacile nu îi mai aduc profit. În magazine, litrul de lapte se vinde cu aproximativ 10 lei, iar de la crescător din curte acesta este cumpărat cu maximum 2 lei. În aceste condiții, laptele ajunge să fie aruncat la animale.
Ilie Chiver, crescător de animale: "Nu merită să îl mulgi, când vacă fată, pui vițelul să sugă, crețe vițelul și îl vindem când e mare."
Ilie este printre puținii crescători de animale care au mai rămas în sat. Pajiștile întinse sunt astăzi pline de spini, iar localnicii folosesc grajdurile pe post de depozite.
Localnic: "Aici am ținut zece vaci cândva, foarte demult. După aceea am ajuns să avem două. Mai mult am investit, decât am făcut profit cu ele. A fost mai mult un hobby, iar acum nu mai ţinem deloc, că nu merită."
Anul trecut a vândut ultima vacă, iar de atunci în gospodărie crește doar iepuri și găini.
Alexandru Trif: "Trebuia să cosim, plus motorină, multe investiții, să aducem mâncare pentu vacă, dar nu merita deloc. Laptele îl foloseam doar noi. Să îl vindem era foarte ieftin."
Recent, un alt crescător de animale din Maramureș a decis să pună lacătul pe fermă. După ce aceasta a fost sursa de venit a familiei ani de zile, acum a postat un anunţ pe o rețea de vânzări online cu suma pe care o doreşte pentru afacerea sa: 50.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰