Antena Meniu Search
x

Video Creşterea bruscă a temperaturilor, urmată de ger, a afectat hectare întregi de pomi fructiferi, în Alba

Creşterea temperaturilor urmată de zile geroase le-a dat bătăi de cap pomicultorilor din Alba. Zăpezile s-au topit, iar hectare întregi de pomi fructiferi au fost înghiţite de ape.

de Redactia Observator

la 17.02.2021, 17:35

Vezi și
  • Pierderile se vor vedea cel mai bine în primăvară.
  • Autorităţile locale pot da atunci o mână de ajutor agricultorilor.

Şi ca reţeta pentru dezastru să fie completă gerul a transformat livezile în adevărate poduri de gheaţă.

Oamenii spun că au pierdut mai mult de jumătate din culturi

Hectare întregi de pomi fructiferi au fost distruse în localitatea Ciumbrud din Alba. Topirea bruscă a zăpezii a dus la creşterea debitului râului Mureş, iar apele au măturat totul în calea lor. Agricultorii se plâng că au pierderi uriaşe. 

Bakk Emeric Levente, pomicultor: Mai ales în parte de sus a drumului acre leagă Aiudul de Ciumbrud aici s-au inundat complet terenurile. Am avut o parcelă mare pe care am desfundat-o, am făcut arătură de 70 de centimetri pt a înfiinţa pepinera viticolă, parctic pe toată a spălat-o. Va fi o pagubă estimativă de milioane de lei numai plante. 70-80 mii de lei numai palnte pe care trebuia să le valorificăm la toamnă.

Imediat după inundaţii, au venit zile geroase aşa s-au format poduri de gheaţă pe terenurile cultivate.

Iuliu Stefan Csiky - pomicultor: Nici noi nu ştim exact ce va fi. Apa s-a retras în anumite zone că se şi vede, dar a rămas şi podul de gheaţă care şi ăsta mai afectează la plante. Avem o cultură de cireş mahaleb. Mahaleb nu este rezistent la apă.

Viorica Tunde Csiky, pomicultor: Inundaţiile ne-a fectat, deja suntem la început d ean şi ne-a afectat foate tare. Şi cred că până al sfârşitul anului mai avem de tras. Avem peste 10-20 de mii de euro pagubă.

Pierderile se vor vedea cel mai bine în primăvară. Şi tot atunci vor putea şi autorităţile locale să da o mână de ajutor agricultorilor.

Oana Badea, primar: Este foarte important pentru noi să identificăm acre etse dimensiunea pagubei şi din ce ştiu d el agricultori, doar în momentul în care începe vegetaţia.

Până atunci oamenii trăiesc cu speranţa că munca lor nu s-a dus pe apa sâmbetei. Numai în Ciumbrud zece hectare de teren au fost inundate până acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Creşterea bruscă a temperaturilor, urmată de ger, a afectat hectare întregi de pomi fructiferi, în Alba