Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Creşterea monedei euro aduce noi scumpiri, conform specialiştilor

Moneda europeană a atins un nou maxim istoric şi este tot mai aproape de pragul psihologic de cinci lei. Asta înseamnă că ratele și creditele în euro vor creşte. Se vor scumpi şi chiriile şi mâncarea, mai ales că o bună parte din producţie vine din import.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 05.03.2021 , 10:34

  • Creşterea monedei euro îi influenţează mai mult pe cei care au luat credite după mai 2019.

Ascensiunea mondei europene a început din prima zi a lui martie. Însă, de două zile, euro bate record după record. Nu mai are mult şi ajunge la 4 lei şi 90 de bani. Iar asta înseamnă că totul se va scumpi. O veste cât se poate de proastă pentru români, mai ales după un an cumplit de greu din punct de vedere financiar.

Irina Chiţu, analist financiar: Orice modificare se vede în buzunarul fiecăruia.

Tocmai de aceea, trebuie să vă gândiţi foarte bine dacă este momentul oportun să vă luaţi, de exemplu, o locuinţă.

Vezi și

Irina Chiţu, analist financiar: Chiar dacă își fac credit în lei, casele și apartamentele sunt în euro și atunci trebuie să facă un credit mai mare în lei ca să cumpere aceeași casă în euro.

Creşterea euro îi influenţează mai mult pe cei care au luat credite după mai 2019

Situaţia se complică şi mai mult pentru cei care au luat un credit care depinde de ROBOR. Într-o singură săptămână, indicatorul la trei luni a crescut de la 1,55 la sută la 1,70 la sută.

Dragoş Nichifor, broker de credite: Pe robor ești la voia întâmplării unei zile. În funcție de valoarea de acolo ai trei luni mai bune sau mai proaste, dar care sunt generate de o singură zi, de o întâmplare de o zi.

Creşterea monedei euro îi influenţează şi mai mult pe cei care au luat credite după luna mai 2019, când Banca Naţională ROBOR a fost înlocuit de IRCC, adică indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor. În timp ce ROBOR este de 1,70 la sută, IRCC a ajuns la 1,88 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Creşterea monedei euro aduce noi scumpiri, conform specialiştilor