Mierea de albine, cea mai gravă criză din ultimele trei decenii
Este dezastru în apicultură. Ploile şi frigul au ţinut albinele în stupi, iar în Transilvania şi în Moldova se vorbeşte despre cea mai proastă producţie din ultimele trei decenii. România, până acum lider în Europa, riscă să devină un concurent nesemnificativ pe piaţa externă.
Este dezastru în apicultură. Ploile şi frigul au ţinut albinele în stupi, iar în Transilvania şi în Moldova se vorbeşte despre cea mai proastă producţie din ultimele trei decenii.
România, până acum lider în Europa, riscă să devină un concurent nesemnificativ pe piaţa externă. Apicultorii nu îşi mai pot onora contractele de export, iar pe piaţa internă mierea autohtonă nu se mai vinde din cauza importurilor ieftine care au umplut magazinele.
Apicultorii din Harghita spun că n-au mai avut un an atât de slab pentru producţia de miere de aproape trei decenii. Primăvara ploioasă, apoi vara cu temperaturi de octombrie au ţinut albinele în stupi. N-au cules nectar şi nici nu s-au înmulţit.
Şi cererea de miere pe piaţă a scăzut, spun apicultorii. Mulţi vor fi nevoiţi să vândă recolta la jumătate din preţul real. Eventualele creşteri de preţuri vor fi izolate şi nesemnificative, spun aceştia.
- Festivalul "Fum și Sare" din Harghita. Vedeta evenimentului a fost slănina: "Gusturi autentice, vechi"
- Delicii cu tradiții într-un sat pitoresc din Harghita. Oamenii vin de departe ca să redescopere gustul autentic al...
- Creștere alarmantă a cazurilor de cancer colorectal. Cel mai tânăr pacient tratat la Miercurea-Ciuc avea 26 de ani
- Trei familii la spital, cu simptome grave după ce au mâncat într-un restaurant din Harghita. Trei instituţii au...
- Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant din Harghita. Piedone a trimis o echipă în...
Dacă acum cinci ani în Harghita erau peste 250 de apicultori, acum au rămas puţin peste o sută. Apicultura nu mai e o afacere profiabilă. Numărul familiilor de albine s-a înjumătăţit în doar câţiva ani. Cele mai mari probleme le au apicultorii din Transilvania şi din Moldova. Cauza este aceeaşi - vremea schimbătoare, de la o zi la alta.
Asociaţia Apicultorilor spune că abia dacă vom realiza anul acesta 11 mii de tone de miere. Adică de trei ori mai puţin decât în anii trecuţi, când ţara noastră era cel mai mare producător de miere din Europa.
Speranţe mai au apicultorii din Muntenia şi din Lunca Dunării, care vor aduce pe piaţă mierea de floarea soarelui.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰