Antena Meniu Search
x

Criza pestei porcine scapă de sub control! Un milion de animale riscă să fie sacrificate

Pesta porcină este pe cale să provoace un adevărat dezastru în România. La Guvern a avut loc o în urmă cu puţin timp o şedinţă de urgenţă, cu uşile închise, pentru găsirea rapidă a unor soluţii.

Vezi și

Pesta porcină este pe cale să provoace un adevărat dezastru în România. La Guvern a avut loc o în urmă cu puţin timp o şedinţă de urgenţă, cu uşile închise, pentru găsirea rapidă a unor soluţii. În condiţiile în care chiar Ministrul Agriculturii a declarat că nu există vaccin sau antidot pentru oprirea răspândirii virusului.

În timp ce unii fermieri spun că, din cauza carantinei, porcii au ajuns să se mănânce între ei, specialiştii susțin că un milion de animale ar putea fi sacrificate până la sfârşitul anului. Asta înseamnă un sfert din producţia întregii ţări. Iar rezultatele se vor vedea în preajma Crăciunului când kilogramul de carne de porc s-ar putea scumpi cu până la 30 la sută faţă de acum. 

65 de mii de porci au fost sacrificaţi până acum, cei mai mulţi în Dobrogea şi în Nord-Vestul ţării. Virusul se împrăştie rapid, prin contact între animale sau indirect, prin furajele contaminate. Nu există antidot pentru el, a transmis ministrul Agriculturii Petrea Daea. Singura soluţie este sacrificarea. Când şi-au văzut animalele ucise, mulţi oameni au izbucnit în lacrimi.

Autorităţile au identificat peste 500 de focare de pestă porcină africană, în 8 judeţe. Aici, inspectorii veterinari merg în fiecare gospodărie pentru a sacrifica porcii suspectaţi că ar fi bolnavi.

Oamenilor li s-au promis despăgubiri: între 8 şi 12 lei pentru fiecare kilogram. Dar, din cele 440 de dosare depuse, doar 51 au fost şi finalizate. Restul încă mai aşteaptă. 

Din cauza carantinei impuse de autorităţi, au de suferit şi proprietarii fermelor cu animale sănătoase. Un tulcean nu mai are cu ce să-şi hrănească două mii de porci, pentru că importurile de furaje din alte judeţe sunt interzise.

Dintr-un total de patru milioane, cât este producţia anuală a fermierilor români. Asta va duce, automat, la scumpirea cărnii cu până la 30 la sută, chiar în preajma Crăciunului, spun crescătorii. Proprietarii fermelor mari avertizează că această criză va deschide calea importului masiv de carne. Pesta porcină nu se transmite la om, în forma actuală a virusului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Criza pestei porcine scapă de sub control! Un milion de animale riscă să fie sacrificate