Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Criză fără precedent în spitale. Medicii nu pot opera copiii cu malformaţii cardiace

Chiar în Capitală, medicii se declară depăşiţi. Nu pot opera copiii cu malformaţii cardiace, pentru care timpul scurs înseamnă şanse mai mici de supravietuire.

de Redactia Observator

la 18.01.2018 , 22:17

Chiar în Capitală, medicii se declară depăşiţi. Nu pot opera copiii cu malformaţii cardiace, cazuri grave, pentru care timpul scurs înseamnă şanse mai mici de supravieţuire. S-a ajuns aici după ce specialiştii au plecat în clinici private sau în alte ţări.

Erika a fost unul dintre cei 17 copii norocoşi, operaţi cu succes la spitalul Grigore Alexandrescu, în ultimele zile. A putut fi salvată doar pentru că au venit specialişti din ţară sau din străinătate. 

Robert, un băieţel de 9 ani, a stat timp de trei luni, pe o listă de aşteptare. 

Vezi și

Misiunea medicilor din Statele Unite are şi menirea de a instrui medicii. Cristina Olteanu este unul dintre ei. 

Cristina Olteanu medic primar cardiolog, Spitalul Gr. Alexandrescu: "Am fost mândră că în acest spital am putut să facem ceea ce se întâmplă în alte locuri, intervenind promt la un pacient critic."

Nu garantează însă că nu va pleca din România. 

După 10 ani de şcoală şi alţi aproape 20 de specializare, un medic român are un venit lunar de aproximativ 5000 de lei. Adică puţin peste o mie de dolari. În acelaşi timp, un medic din SUA, cu aceeaşi pregătire, ajunge la un venit lunar de aproximativ 15 mii de dolari.

România nu poate asigura continuitate, în sistemul de stat, pentru intervenţiile chirurgicale cardiace la copii. O recunosc cu amărăciune şi oaspeţii din Statele Unite.

Roy Raylman, Asociaţia Gift of Life: "Patru mii de copii se nasc anual în România cu o malformaţie congenitală cardiacă. 2 mii dintre aceştia au nevoie de o operaţie de-a lungul vieţii. Acum nu puteţi asigura asistenţa medicală nici măcar pentru jumătate dintre acei copii în România."

O soluţie temporară este împrumutul medicilor din Cluj. 

Manuel Chira, medic chirurg cardiovascular Institutul Inimii Cluj: "Eu voi veni aici cu o echipă formată dintr-un anestezist, instrumentară şi chirurg rezident, pentru a efectua operaţii din două în două săptămâni."

Până se va forma o echipă întreagă, statul nici nu decontează intervenţiile chirurgicale. Până acum au plătit asociaţiile şi primăria, iar costul intervenţiilor depăşeşte 1 milion de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Criză fără precedent în spitale. Medicii nu pot opera copiii cu malformaţii cardiace