Antena Meniu Search
x

Video Cum alegem scaunul auto pentru copil. Ghid practic pentru părinții ai căror copii refuză să stea în centuri

Scaunul auto nu mai e o noutate. Cu siguranţă 99% dintre părinţi au montat aşa ceva pe bancheta din spate. Se găsesc peste tot, practic acum ne încurcă doar varietatea de modele. Ce trebuie verificat însă prioritar: dacă scaunul ales este un produs certificat, un produs care a fost deja testat.

Antonia Gasparovici
de Antonia Gasparovici

la 16.12.2020, 13:46

Vezi și
  • Ana Maria Ivan, cunoscută şi drept Zâna Scutecel, a scris o carte despre ce putem face pentru a-i ajuta pe cei mici să se acomodeze cu scaunul auto.

Riscurile sunt uriaşe în cazul în care nu folosim astfel de dispozitive, dar sunt tot mari şi în cazul în care scaunul nu este de calitate sau cel mic nu stă corect în el.

Acum, problema mare este cum ne convingem copiii să stea cuminţi, sau măcar să stea în el în condiţiile în care pot fi foarte agitaţi în timpul călătoriei cu maşina. 

Mai ales în jurul vârstei de un an, când pot încerca să scoată şi centurile de siguranţă.

România, pe primul loc în Europa la numărul de copii uciși în accidente rutiere

Există soluţii şi sfaturi. Între altele, avem şi un ghid practic care vine în ajutorul părinţilor şi al copiilor. Ana Maria Ivan, cunoscută şi drept Zâna Scutecel a scris o carte despre asta. 

Alice Mitu, fondator centrul Siguranţa auto copii: ”Scaunul auto este ca o haină. Trebuie aleasă în funcţie de înălţime şi greutatea copilului şi nu în ultimul rând în funcţie de tipul maşinii. Să ţinem cont că România este pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de decese preoduse din cauza unui accident rutier, în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 12 ani”.

Iar scaunul auto nu trebuie ales în funcţie de culoare şi model. Altele sunt criteiile importante.

Alice Mitu, fondator fundatie Siguranţa auto copii:Scaunele sunt dispozitive de siguranţă. Asemenea maşinilor, sunt tesate la impact. Să ne asigurăm că ceea ce am achiziționat a fost testat la impact”.

Conform specialiştilor, foarte importantă este poziţionarea unei oglinzi pe tetiera din spate. Astfel, părintele poate urmări constant copilul, pe parcursul călătoriei.

Alice Mitu, fondator fundatie Siguranţa auto copii: ”O geacă groasă poate să ducă la creerea unui strat de aer între centură şi corp, iar în cazul impactului esxistă riscul să fie proiectat din scaun”.

Zâna Scutecel, ghid practic pentru părinți

Zâna Scutecel, aşa cum i se mai spune Anei Maria Ivan, este şi mamă a trei copii. De curând a decis să rezume experienţele trăite în maşină, alături de ei într-o carte. Totul se rezumă la răbdare şi entertainment.

Ana Maria Ivan, blogger de parenting: ”Dacă suntem în primele săptămâni în care copilul nu a fost în scaunul auto, ideal ar fi ori ca mama să meagă şi să petreacă timp cu copilul în maşină, câte 5, 10 minute în fiecare zi, sau să ia scaunul în casă, îl puneam în fiecare zi şi îi explicam că plecăm în călătorie”

Pasul doi: creativitatea.

Tips and tricks pentru un copil liniștit în mașină

Ana Maria Ivan, blogger de parenting: ”Dacă avem o trusă de tips and tricks cu noi: jocuri, păpuşi. Dacă uiţi toate lucrurile acasă, scoţi şoseta copilului şi te joci teatrul de păpuşi”.

Ana Maria Ivan, blogger de parenting: ”Nu avem voie să alăptăm în mers, să îi dăm cubiberonul şi nici măcar acele mici gustărele, asta e valabil şi la copiii mari. Poate şoferul să dea în faţă de un căţel, de o altă maşină, să pună o frână bruscă şi există un pericol real ca cel mic să se înece”

Până în vârsta de patru ani, specialiştii recomandă ca scaunul auto să fie poziţionat în spatele pasagerului din dreapta, cu spatele către sensul de mers. În acest fel, coloana cervicală a copilului dar şi zona capului sunt protejate în cazul unui impact frontal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cum alegem scaunul auto pentru copil. Ghid practic pentru părinții ai căror copii refuză să stea în centuri