Video Cum arăta o zi la culesul recoltei în vremea străbunilor. Localnicii din Bihor au recreat ziua tradiţională de muncă în lanul de secară
Nişte săteni dintr-o localitate bihoreană au recreat o zi, exact ca pe vremuri, în lanul de secară. Au mers la coasă, au legat mănunchiuri de spice şi au treierat cu batoza.
Sub soarele arzător, aproape 100 de locuitori ai satului bihorean Şinteu s-au adunat ieri pentru a strânge recolta de secara pe anul acesta. Îmbrăcaţi în constume tradiţionale şi pe ritmul muzicii populare, aceştia şi-au luat uneltele şi au trecut la munca grea. Coasa şi batoza au fost şterse de praf şi folosite din nou la muncile câmpului.
Localnic: Lucrăm tot în agricultură. La coasă, la seceră, tot ce ţine de comunitate.
Localnică: Secerăm, se taie cu coasa, luăm mărunt, facem snopi şi se bagă în batoză. Se treieră şi pe urmă la moară, se face făină.
Înainte de a treiera, batoza trebuie îmbodobită cu flori, în semn de mulţumire pentru recolta strânsă.
Localnică: Este o mare bucurie că am ajuns aici şi ne-a dat Dumnezeu grâu să putem secera. Asta este pâine care trebuie pusă pe masă zi de zi.
Oamenii din acest sat fac anual această reuniune. Scopul ei este acela de a-i învăţa pe cei mici cum se muncea înainte şi cum se câştigau banii doar cu sudoarea frunţii.
Iabloncic Miroslav, organizator: Încercăm să reînviem tradiţia şi să le arătăm şi la alţii cum s-a trăit aici. Pâinea provine din pământ. Secara este pâinea slovacului.
Reporter: E grea munca asta?
Localnică: E grea pentru cine nu ştie, dar pentru noi care am lucrat ani mulţi, nu e grea. Suntem învăţaţi.
Localitatea bihoreană Șinteu este un sat mai retras din Munţii Apuseni. Oamenii aveau proprietăţiile lor şi pe vremea comunismului şi le lucrau singuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰