Antena Meniu Search
x

Video Cum arăta o zi la culesul recoltei în vremea străbunilor. Localnicii din Bihor au recreat ziua tradiţională de muncă în lanul de secară

Nişte săteni dintr-o localitate bihoreană au recreat o zi, exact ca pe vremuri, în lanul de secară. Au mers la coasă, au legat mănunchiuri de spice şi au treierat cu batoza. 

de Redactia Observator

la 30.07.2022, 09:38

Vezi și

Sub soarele arzător, aproape 100 de locuitori ai satului bihorean Şinteu s-au adunat ieri pentru a strânge recolta de secara pe anul acesta. Îmbrăcaţi în constume tradiţionale şi pe ritmul muzicii populare, aceştia şi-au luat uneltele şi au trecut la munca grea. Coasa şi batoza au fost şterse de praf şi folosite din nou la muncile câmpului. 

Localnic: Lucrăm tot în agricultură. La coasă, la seceră, tot ce ţine de comunitate. 

Localnică: Secerăm, se taie cu coasa, luăm mărunt, facem snopi şi se bagă în batoză. Se treieră şi pe urmă la moară, se face făină. 

Înainte de a treiera, batoza trebuie îmbodobită cu flori, în semn de mulţumire pentru recolta strânsă. 

Localnică: Este o mare bucurie că am ajuns aici şi ne-a dat Dumnezeu grâu să putem secera. Asta este pâine care trebuie pusă pe masă zi de zi.   

Oamenii din acest sat fac anual această reuniune. Scopul ei este acela de a-i învăţa pe cei mici cum se muncea înainte şi cum se câştigau banii doar cu sudoarea frunţii.

Iabloncic Miroslav, organizator: Încercăm să reînviem tradiţia şi să le arătăm şi la alţii cum s-a trăit aici. Pâinea provine din pământ. Secara este pâinea slovacului.

Reporter: E grea munca asta?

Localnică: E grea pentru cine nu ştie, dar pentru noi care am lucrat ani mulţi, nu e grea. Suntem învăţaţi. 

Localitatea bihoreană Șinteu este un sat mai retras din Munţii Apuseni. Oamenii aveau proprietăţiile lor şi pe vremea comunismului şi le lucrau singuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cum arăta o zi la culesul recoltei în vremea străbunilor. Localnicii din Bihor au recreat ziua tradiţională de muncă în lanul de secară