Video Cum ne afectează trecerea la ora de vară şi cât durează până ne putem obişnui cu noul program
S-a schimbat ora în această noapte. Adică am dat ceasurile înainte cu o oră, iar ora 3.00 a devenit ora 04.00. Am dormit mai puţin, iar specialiştii spun că organismul uman are nevoie de vreo două săptămâni ca să se adapteze la această schimbare. Cei mai afectaţi vor fi oamenii care au deja probleme cu somnul. Este şi unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a propus să renunţăm la aceste schimbări. Rămâne de văzut când şi dacă se va aplica această decizie.
În această noapte, România a trecut la ora de vară. 26 martie este şi cea mai scurtă zi din an, de doar 23 de ore. Specialiştii spun că prin trecerea la ora de vară se doreşte să ne bucurăm mai mult timp de lumina naturală pentru activităţile cotidiene.
Cecilia Ardusătan, psiholog: Sunt foarte multe persoane care se bucură că au o oră în plus de lumină pentru că lumina naturală este extraordinar de benefică pentru starea de spirit şi poate să crească ritmul şi nivelul de energie.
Pe mulţi, schimbarea orei îi dă, însă, peste cap.
Localnic: Mă afectează destul de mult, îmi iau medicamentul la o oră fixă, de ani de zile. Când se schimbă ora nu mai ştiu când să iau medicamentul, ce să fac.
Dincolo de organizarea activităţilor, trecerea la ora de vară poate afecta programul de somn al multor persoane, atrag atenţia specialiştii.
Cecilia Ardusătan, psiholog: Poate afecta producţia de melatonină, melatonina este responsabilă cu reglarea somn - veghe. Deci putem să adormim mai greu sau să nu reuşim să rămânem adormiţi. Noi pierdem o oră de somn şi acest aspect ne poate face să ne simţim mai obosiţi, să ne simţim mai iritaţi, să avem mici probleme de concentrare.
Localnică: De când am doi copii nu mai pot să mă simt obosită. Oboseala nu mai este!
Ora de vară a fost introdusă, prima dată, în România, în 1917
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice.
Comisia Europeană a luat în calcul, în 2018, să renunţe la schimbarea orei şi milioane de cetăţeni care au participat la consultările publice au susţinut această idee. Un an mai târziu a fost aprobată, însă din cauza pandemiei de Covid 19 şi a războiul din Ucraina s-a amânat punerea în practică a deciziei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰