Antena Meniu Search
x

Cum îți organizezi bucătăria atunci când ai o familie numeroasă

Bucătăria nu mai este doar locul în care gătești și servești mâncarea. De-a lungul timpului, acest spațiu a început să îndeplinească și funcționalitatea unui living și s-a transformat într-o încăpere care trebuie să corespundă nevoilor fiecărui locatar al casei.

Organizarea bucătăriei atunci când familia e numeroasă
Bucătăria nu mai este doar locul în care gătești și servești mâncarea atunci când familia e numeroasă - Shutterstock/unguryanu

Bucătăria nu mai este doar locul în care gătești și servești mâncarea. De-a lungul timpului, acest spațiu a început să îndeplinească și funcționalitatea unui living și s-a transformat într-o încăpere care trebuie să corespundă nevoilor fiecărui locatar al casei.

În cazul familiilor numeroase, bucătăria este cu atât mai importantă. Devine locul în care cei mici își fac temele, în care stai la un pahar de vin cu prietenii și oaspeții tăi sau spațiul în care te relaxezi în timpul liber, la o cafea. De aceea, și modul în care îți organizezi bucătăriile s-a schimbat. Dacă îți dorești ca acest spațiu să capete mai multă funcționalitate pentru familia ta, iată ce ar trebui să iei în considerare:

Stabilește rolul efectiv al bucătăriei

Poate că îți dorești ca bucătăria să fie doar locul în care gătești. Totuși, atunci când ceilalți membri ai familiei tale își petrec altfel timpul aici, este momentul să iei în calcul și modalitățile prin care noul design al bucătăriei le poate veni lor în ajutor. De exemplu, dacă cei mici au căpătat obiceiul de a-și face temele în bucătărie, atunci ei vor avea nevoie de o masă de lucru sau de o insulă de bucătărie. Acest loc trebuie să fie ferit de chiuvetă sau de aragaz, pentru a evita ca stropii de apă sau de grăsime să ajungă pe caietele lor de școală.

De asemenea, trebuie să mai iei în calcul și alte aspecte:

  • Câte persoane participă la prepararea meselor?

  • Unde mâncați de obicei?

  • Câte persoane se strâng în jurul mesei?

  • Cât de des aveți musafiri?

Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să îți dai seama de modul în care ar trebui să îți amenajezi bucătăria, așa încât aceasta să fie pe placul tuturor. De exemplu, dacă vă strângeți cu toții la masă, s-ar putea să aveți nevoie de o piesă de mobilier mai mare sau de una extensibilă, în jurul căreia fiecare să stea confortabil și să aibă suficient loc.

Spații de depozitare din plin

O familie numeroasă are nevoie de cât mai multe spații de depozitare, cu atât mai mult în bucătărie. Aici îți vei face stocurile de provizii și mâncare, vei depozita toate oalele, tigăile sau vesela, electrocasnicele care îți ușurează munca, precum și ustensilele de gătit, borcane, condimente etc.

Însă una dintre cele mai mari provocări este să faci suficient spațiu în frigider pentru toată mâncarea pe care o cumperi sau o gătești pentru o familie mare. Adesea, preparatele  uitate în partea din spate a rafturilor aparatului se strică. Alteori, petreci minute bune încercând să găsești pachetul de unt cu care știi sigur că te-ai întors de la supermarket, dar l-ai rătăcit printre cratițele și castroanele din frigider. Dacă îți sună familiar, atunci este momentul să te gândești să îți iei un frigider cu patru uși, mult mai încăpător și spațios, astfel încât să nu mai pierzi niciodată timp încercând să faci loc alimentelor pe rafturile înguste.

În cazul în care spațiul din bucătărie îți permite, atunci o insulă poate fi soluția perfectă pentru a scăpa de problema spațiilor de depozitare pentru toate accesoriile și ustensilele de bucătărie. Rafturile suspendate, dulapurile cu un sistem inteligent de deschidere, care să îți maximizeze spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și separatoarele pentru sertare te pot ajuta să îți organizezi mai bine bucătăria.

Materiale rezistente la uzură

Atunci când îți amenajezi bucătăria, optează întotdeauna pentru materiale cât mai rezistente, care să facă față traiului dintr-o familie numeroasă. Asigură-te că blatul de bucătărie este rezistent la căldură, la apă și zgârieturi sau lovituri. De asemenea, verifică dacă sistemul de deschidere al dulapurilor sau rafturilor este unul cât mai simplu, care poate fi reparat sau înlocuit cu ușurință în caz că se strică.

Gresia și faianța te pot scăpa de neplăcerile cauzate de pătarea accidentală a suprafețelor, de stropii de grăsime sau de umiditate. În schimb, evită parchetul și renunță la covoare, întrucât sunt greu de întreținut în bucătărie, cu atât mai mult într-una tranzitată zilnic de multe persoane.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:unguryanu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cum îți organizezi bucătăria atunci când ai o familie numeroasă