Antena Meniu Search
x

Cum să organizezi garajul pentru a deveni un spațiu funcțional

De foarte multe ori, alegem să mutăm în garaj lucruri nefolositoare, adunate din întreaga casă, acțiune ce pare a fi cea mai la îndemână, atunci când vrei să aerisești spațiul locuibil.

de Redactia Observator

la 12.06.2019, 16:35

De foarte multe ori, alegem să mutăm în garaj lucruri nefolositoare, adunate din întreaga casă, acțiune ce pare a fi cea mai la îndemână, atunci când vrei să aerisești spațiul locuibil.  Iată cum garajul se transformă astfel într-o cămară uriașă, pierzându-și utilitatea originală, devenind un perimetru sigur pentru staționarea mașinii și perfect pentru depozitarea sculelor auto, precum și a altor corpuri voluminoase sezoniere (ex: anvelopele de iarnă și cele de vară).

Dacă simți că, în garajul tău, autoturismul abia se mai vede de mormanele de vechituri adunate în timp, este timpul pentru o curățenie generală. Iată câteva idei simple prin care poți face ordine în garaj, într-un mod 100% organizat:

Renunțarea la obiectele inutile

Știm că poate fi greu să renunți la obiecte de care te-ai atașat. Însă dacă vrei să obții mai mult spațiu pentru sculele tale în garaj, a venit timpul să spui “ADIO” unor obiecte pe care nu le-ai mai folosit de foarte multă vreme. Iată o regulă simplă, pentru a ști ce lucruri trebuie să fie aruncate și ce lucruri mai primesc o șansă, după această curățenie generală din garaj: dacă nu ai mai folosit un obiect din garaj în ultimele 12 luni, aruncă-l.

Mai mult ca sigur, nu vei mai avea nevoie niciodată de acel lucru, ci pur și simplu, îl ții în garaj doar pentru că te-ai obișnuit să îl vezi mereu acolo. Însă dacă te-ai hotărât să arunci acel “ceva”, asigură-te că acesta ajunge, de această dată, în tomberonul din fața casei și nu mutat din garaj înapoi în casă, doar de dragul vremurilor bune.

Curățenia corespunzătoare a spațiului

Dacă ai golit integral spațiul din garaj, în vederea reorganizării modului în care sunt depozitate obiectele de aici, îți recomandăm să nu sari peste o etapă cât se poate de importantă: curățenia corespunzătoare a garajului.

Curăță foarte bine acest spațiu, cu ajutorul unui aspirator, pentru a colecta tot praful de pe pardoseala garajului, precum și de pe rafturile pentru depozitarea sculelor. După ce ai aspirat foarte bine întreaga zonă, folosește un mop și o substanță chimică, pentru dezinfectarea întregii suprafețe.

Dacă speli pe jos, este important ca la final să aerisești foarte bine acest spațiu. Dacă ai un ventilator la îndemână, nu ezita să îl folosești. În cazul în care apa nu se usucă foarte bine, rugina și mucegaiul pot apărea în timp.

Includerea unor sisteme de depozitare practice și eficiente

Pentru a nu mai trece niciodată prin toată această tevatură obositoare, să vorbim acum despre cum poți veni cu o serie de soluții practice, pentru depozitarea lucrurilor din garaj:

  • Sortează obiectele în cutii, în funcție de regularitatea cu care le utilizezi. Astfel, poziționează pe rafturile de sus obiecte utilizate sezonier, iar mai jos, la îndemâna ta, cutii cu obiecte pe care le utilizezi la perioade mici de timp.

  • Grupează obiectele asemănătoare în cutii din carton sau plastic și apoi lipește etichete pe fiecare dintre acestea, pentru a le putea deosebi rapid: GLOBURI ȘI BETEALĂ, HAINE VECHI, JUCĂRII, etc.

Organizarea corespunzătoare a echipamentelor de lucru

Trebuie să privești garajul ca pe un spațiu în care poți repara mașina, sau în care îți poți ține sculele și uneltele de grădină,  nu ca pe un mega-dulap în care sa arunci toate hainele vechi din casă. Așadar, după ce ai terminat curățenia, trebuie să te ocupi de gruparea sculelor și a uneltelor pe care le ai.

  • Îți recomandăm depozitarea elementelor mici de feronerie într-un organizator pentru scule cu un număr mare de compartimente, pentru a avea acces rapid la acestea, de fiecare dată când ai o treabă rapidă de terminat.

  • Dispunerea pe verticală a uneltelor ce au coada lungă - lopeți, greble, târnăcoape, coase - reprezintă cea mai bună soluție, în cazul în care nu dispui de foarte mult spațiu. Fixarea acestora într-un palet de lemn, ridicat pe peretele garajului, asigură o stabilitate foarte buna a acestora, în lipsa unui alt suport pentru unelte mari.

  • Pentru sculele și uneltele de mici dimensiuni, recomandăm fixarea acestora pe pereții garajului, prin agățarea de suporturi metalice, înșurubate în perete (vezi figura de mai sus).

Prin urmare, iată cum îți poți transforma garajul într-un spațiu complet funcțional, prin parcurgerea unor etape importante ale acestui proces de organizare:

  • Eliminarea tuturor obiectelor nefolositoare;

  • Regândirea modului în care sunt prioritizate obiectele din garaj;

  • Depozitarea uneltelor în organizatoare și alte spații speciale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum să organizezi garajul pentru a deveni un spațiu funcțional