Cum poți avea grijă mai bine de un părinte în vârstă
Oricât de mult ți-ai dori să îți îngrijești cât mai bine părinții, mai ales dacă aceștia sunt în vârstă sau bolnavi, poate fi destul de dificil să le asiguri ajutorul de care au nevoie.
Oricât de mult ți-ai dori să îți îngrijești cât mai bine părinții, mai ales dacă aceștia sunt în vârstă sau bolnavi, poate fi destul de dificil să le asiguri ajutorul de care au nevoie. Prinși între joburi și viață personală, puțini sunt cei care găsesc timp și energie pentru a se dedica în totalitate îngrijirii părinților. Și, mai mult decât atât, există numeroase cazuri în care nu știi cum e mai bine să procedezi, ce ar trebui să faci și să nu faci sau cum să le ameliorezi suferința.
Situația este și mai complicată pentru cei care locuiesc în străinătate sau au părinții în zone izolate. Mulți aleg să îi mute mai aproape, astfel încât să poată ajunge rapid la ei și să îi ajute cu treburile casnice sau să se îngrijească mai bine de sănătatea lor. Însă adeseori, aceasta nu este o soluție pe termen lung. Totuși, există metode prin care poți avea mai bine grijă de părinții tăi și poți sta mai liniștit știindu-i în siguranță chiar și atunci când nu poți fi alături de ei întreaga zi.
Evaluează nevoile părinților tăi
Pentru a decide ce fel de ajutor le-ar fi util părinților tăi, trebuie întâi să îți dai seama exact care sunt nevoile lor și care sunt problemele cu care se confruntă. Gândește-te la toate aceste aspecte: susținere familială, siguranța casei, nevoi medicale, sănătatea mintală, mobilitate, igienă personală, pregătirea meselor și interacțiunea socială. De exemplu, dacă un părinte are probleme cu mobilitatea, cel mai probabil are nevoie de cineva care să se ocupe de curățenia din casă, să îi pregătească mâncarea și să-l ajute cu igiena personală. Bătrânii care au probleme de sănătate, mai ales cei care se confruntă cu Alzheimer sau cu boala Parkinson, au nevoie de o îngrijire specială și trebuie să își ia zilnic pastilele.
Vestea bună este că au apărut și în România serviciile de îngrijire pentru bătrâni, chiar la domiciliul lor, astfel încât ei să se simtă cât mai confortabil fără să depună efort sau să își riște sănătatea pentru a se achita de treburile zilnice. În plus, persoanele experimentate care au grijă de bătrâni știu cum să procedeze chiar și într-o situație mai dificilă, oferindu-le sprijinul de care au nevoie.
Evaluează-ți propriile nevoi
Nu este un gest de egoism să te gândești și la nevoile tale înainte de a lua o decizie. De exemplu, dacă starea ta de sănătate nu îți permite să mai îngrijești o altă persoană, dacă locuiești departe de părinți sau pur și simplu nu ai timpul necesar pentru a le acorda cea mai bună îngrijire posibilă, s-ar putea să fie mai bine să apelezi la cineva specializat. Până la urmă, cele mai importante sunt confortul și sănătatea părinților tăi. Iar în acest mod, timpul pe care îl vei petrece împreună cu ei va fi unul de calitate, dedicat în totalitate lor.
Cere și părerea părinților tăi
Unii oameni în vârstă se tem să fie lăsați singuri cu o persoană necunoscută, alții sunt reticenți să se mute împreună cu copiii lor, în timp ce alții se simt mai confortabil în propria casă, nu vor să se simtă ca o povară sau să deranjeze. De aceea, se poate întâmpla ca ei să minimalizeze gravitatea unei probleme cu care se confruntă sau să îți ascundă unele lucruri, încercând să te convingă că totul este bine. Dacă nu este vorba despre o situație urgentă, încearcă pe cât posibil să îi incluzi și pe ei în discuțiile despre viitor și să ții cont de părerea lor. Dacă întâmpini o rezistență din partea lor, încearcă să le expui toate opțiunile și să descoperiți împreună care este cea mai bună cale pentru sănătatea și siguranța lor. De asemenea, ia în calcul și faptul că mobilitatea persoanelor în vârstă scade în timp, însă ei pot fi în continuare independenți, cât timp beneficiază de ajutorul necesar pentru a avea o viață tihnită.
Sporește siguranța locuinței lor
Dacă unul dintre părinți are probleme de mobilitat, cu vederea sau de echilibru, atunci primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te asiguri că locuința este una adaptată problemelor pe care le are. Prevenirea unor căzături sau accidente poate fi realizată cu foarte puțin efort, prin câteva măsuri eficiente:
- asigură-te că podelele sunt libere, fără cabluri sau alte obstacole de care un bătrân s-ar putea împiedica;
- montează niște bare de susținere în baie și niște covoare anti-alunecare pe suprafețele lucioase, care pot deveni periculoase;
- asigură-te că toate obiectele uzuale sunt accesibile, la îndemână și că nu este nevoie de un efort suplimentar pentru a ajunge la ele.
Îngrijirea unei persoane în vârstă, cu atât mai mult a unui părinte, este o îndatorire care poate pune probleme oricui. Nu ezita să apelezi la ajutor specializat atunci când te simți depășit de situație și să petreci cât mai mult timp de calitate împreună cu părinții tăi.
Sursă foto:Pixabay from Pexels
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰