Antena Meniu Search
x

Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile

Pe timpul iernii, costurile cu plata facturilor pot fi duble, uneori chiar triple față de cele de pe timpul verii. Oricât ai vrea să faci economii, nu poți sa îți sacrifici confortul termic pe parcursul anotimpului rece.

de Redactia Observator

la 14.08.2019, 18:00

Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile
Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile - Daria Shevtsova / Pexels

Pe timpul iernii, costurile cu plata facturilor pot fi duble, uneori chiar triple față de cele de pe timpul verii. Oricât ai vrea să faci economii, nu poți sa îți sacrifici confortul termic pe parcursul anotimpului rece. Din fericire, există câteva măsuri pe care le poți lua toamna aceasta, astfel încât iarna să fie mai suportabilă din punct de vedere financiar.

O investiție făcută la timp se va amortiza rapid și te poate ajuta să îți reduci facturile chiar și la jumătate, fără să faci compromisuri. Iată care sunt cele mai bune soluții practice pentru a-ți transforma locuința într-una eficientă termic:

Izolează termic la interior și exterior

Majoritatea blocurilor și caselor nu au o izolație termică eficientă și pierd căldură pe timpul iernii, motiv pentru care plătim mai mult la întreținere sau avem costuri mai mari cu încălzirea locuinței. O izolație termică bună îți poate reduce facturile cu până la 50%, procentul variind în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de izolație ales sau soluția de încălzire pe care o utilizezi. Dacă pentru cei care locuiesc la bloc izolația interioară a pereților este o soluție practică, ieftină și rapid de pus în practică, cei care stau la casă ar trebui să ia în calcul și opțiunea izolării exterioare, a acoperișului și chiar a podelei. 

Plătește doar atât cât consumi

Una dintre marile probleme de care se lovesc cei care locuiesc la bloc, mai ales, este imposibilitatea de a-și controla costurile cu încălzirea locuinței. Timpul petrecut la serviciu sau câteva zile în care suntem plecați de acasă nu sunt deduse din factura la întreținere și chiar dacă ai un repartitor care îți permite să oprești căldura când nu ești acasă, tot vei plăti cheltuielile comune de încălzire. 

În plus, marele dezavantaj al căldurii furnizate de regiile autonome locale este că nu vei avea căldură și apă caldă atunci când apar defecțiuni care sunt tot mai frecvente în ultimii ani și că nu poți controla momentul în care este pornită și oprită căldura. Din acest motiv, tot mai mulți proprietari de apartamente optează pentru unele dintre aceste centrale termice de calitate, care să le asigure confortul termic pe tot parcursul iernii. Atunci când ai centrală, ai garanția că plătești exact cât consumi, că ai căldură și apă caldă atunci când ai nevoie și nu mai depinzi de factori externi pentru a-ți asigura tot confortul de care ai nevoie. 

Economisește inteligent energia electrică

Costurile energiei electrice au tot crescut în ultimii ani, motiv pentru care orice proprietar de locuință ar trebui să ia în calcul înlocuirea becurilor clasice cu incandescență din casă cu unele eficiente energetic. Becurile economice sunt mai scumpe, e drept, însă au o durată de viață de până la 50.000 de ore și sunt mult mai eficiente, transformând în lumină 90% din energia electrică folosită. În cazul becurilor incandescente, 90% din energie se pierde, fiind transformată în căldură, și doar 10% este folosită pentru iluminat. O investiție în becuri economice este avantajoasă pe termen lung și se amortizează rapid, așa că este o soluție pe care orice proprietar ar trebui să o aibă în vedere. 

Verifică temeinic instalația sanitară 

Instalațiile sanitare vechi pot fi sursa a numeroase probleme în orice locuință. Dacă locuiești la bloc, o țeavă stricată poate însemna inundații atât în apartamentul tău, cât și la vecini. În plus, vei plăti pentru toată apa care se pierde printr-o instalație defectă. Înainte de iarnă, este bine să chemi un instalator care să verifice toată instalația sanitară din locuință și să înlocuiască țevile vechi sau garniturile uzate, astfel încât să te asiguri că nu vei avea nicio problemă pe parcursul anotimpului rece. 

Majoritatea caselor și apartamentelor au deja montate apometre, însă dacă te numeri printre cei care nu au recurs încă la această soluție de contorizare a apei utilizate, este bine să o pui în aplicare cât mai repede. Nu numai că vei plăti de acum încolo doar atât cât consumi, dar nu vei mai contribui financiar și la eventualele pierderi de apă de pe coloană. 

Sursă foto: Daria Shevtsova from Pexels

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum îți pregătești casa de iarnă. 4 lucruri pe care le poți face acum pentru a-ți reduce facturile