Antena Meniu Search
x

Cum te relaxezi eficient după o zi obositoare de muncă - idei de pus în practică

Stresul poate fi, uneori, un stimulent pentru a avea performanțe mai bune în ceea ce faci. De cele mai multe ori, însă, îți creează o stare de disconfort, care în timp poate duce la insomnii, dureri musculare, creșterea tensiunii arteriale și slăbirea sistemului imunitar.

de Redactia Observator

la 19.09.2019, 13:23

Cum te relaxezi eficient după o zi obositoare de muncă
Cum te relaxezi eficient după o zi obositoare de muncă - idei de pus în practică - Shutterstock

Stresul poate fi, uneori, un stimulent pentru a avea performanțe mai bune în ceea ce faci. De cele mai multe ori, însă, îți creează o stare de disconfort, care în timp poate duce la insomnii, dureri musculare, creșterea tensiunii arteriale și slăbirea sistemului imunitar.

Cum nu prea poate fi evitat, mai ales în vremurile competitive în care trăim, este bine să te gândești la felul în care poți să faci față stresului în mod eficient.

Hobby-urile, meditația, sportul sau ieșirile în oraș cu prietenii pot fi variante de a te încărca pozitiv și de a combate stresul. În continuare, îți propunem câteva idei practice prin care te poți relaxa după o zi obositoare de muncă. 

Planifică o vacanță inedită

Una dintre variantele pe care le ai la dispoziție ca să-ți încarci bateriile după o zi istovitoare la serviciu este să-ți planifici o vacanță. Fie că alegi să-ți petreci timpul în mijlocul naturii, fie să vizitezi muzee, gândește-te, în primul rând, la ce îți face cel mai mult plăcere.

De pildă, dacă ești adeptul unor experiențe turistice inedite, poți alege să descoperi povestea din spatele unui produs pe care îl apreciezi, cum ar fi bauturile aperitive si spirtoase cu traditie, brânzeturile sau vinurile. Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul și să afli informații despre istoria și întreg procesul de producție, iar la sfârșit să te bucuri de o degustare ca la carte, poți opta pentru un tur într-o distilerie din Dublin sau la fabrica de bere Guinness. 

În același registru se înscrie o plimbare în Amsterdam, la fabrica de bere Heineken sau o excursie în locuri pitorești, ca zona Langhe, adică dealurile din regiunea Piemonte, Italia. Aici, te vei putea delecta cu gustul inconfundabil al trufelor de Alba, al brânzeturilor și al jambonului tradițional, dar și de finețea unuia dintre cele mai apreciate vinuri din lume: Barolo. 

Organizează o cină cu familia și prietenii

Să-ți petreci câteva ore împreună cu familia și prietenii la cină poate fi o modalitate eficientă de a te detensiona după o zi de muncă obositoare. Poți alege să ieșiti în oraș sau să organizezi totul la tine acasă. Poveștile la un pahar de vorbă te vor face să uiți de grijile de peste zi sau să vezi anumite probleme pe care le consideri fără soluție dintr-un alt unghi de vedere.

Apoi, pregătirea diverselor preparate culinare poate fi în sine un mod de a te detașa de toate grijile de la serviciu. Indiferent cum alegi să organizezi o astfel de cină, lasă telefonul deoparte și uită că există mailuri sau mesaje la care trebuie să răspunzi neapărat. Lasă-le pentru a doua zi, când te întorci la muncă și bucură-te de timpul liber. 

Acordă timp pasiunilor tale

Pasiunile sunt întotdeauna o cale de a evada din cotidian și de a te relaxa pasiv sau activ, în funcție de cum preferi. Cu alte cuvinte, poți alege să citești o carte, să asculți muzica preferată, să vizionezi filmele care îți fac plăcere sau să-ți lași imaginația și talentele libere, urmând cursuri de teatru, balet, pictură sau pentru a învăța o limbă străină. 

Dacă ești pasionat de aventurile pline de adrenalină, poți să planifici o experiență inedită de weekend, cum ar fi un traseu off road cu o mașină 4x4 sau să faci rafting.

Petrece câteva ore în aer liber și fă mișcare

Exercițiile fizice aduc beneficii nu numai corpului tău, ci și minții tale. Și nici măcar nu este nevoie să faci sport regulat și constant. Chiar și o plimbare sau o alergare de 20 de minute în aer liber sau o sesiune de dans poate reduce considerabil nivelul de stres acumulat peste zi. Cu atât mai mult cu cât este știut faptul că petrecem 90% din timp în spații închise.

Studiile au demonstrat că activitățile fizice produc endorfine, substanțe chimice din creier care acționează ca niște calmante naturale, care te pot ajuta să te odihnești mai bine. Meditația, acupunctura, masajul terapeutic și chiar exercițiile de respirație pot ameliora efectele stresului.

Oamenii de știință au arătat că exercițiile aerobice frecvente te detensionează, îți îmbunătățesc starea de spirit și te ajută să ai mai multă încredere în propriile forțe. Chiar și cinci minute de astfel de exerciții pot fi eficiente în lupta cu anxietatea. 

Cum nu poți evita stresul, mai ales la locul de muncă, este bine să nu îl transformi într-o problemă fără soluții. După cum ai văzut, sunt o mulțime de metode prin care poți să te relaxezi și să te încarci cu energie pozitivă, indiferent cât de solicitant ar fi jobul pe care îl ai. Depinde doar de tine ce alegi să faci. 

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum te relaxezi eficient după o zi obositoare de muncă - idei de pus în practică