Antena Meniu Search
x

Dalai Lama susține că lupta împotriva schimbărilor climatice este responsabilitatea tuturor

Dalai Lama a făcut marți o solicitare cu privire la o mobilizare puternică la nivel global împotriva schimbărilor climatice și pentru protejarea regiunilor fragile ale planetei.

Dalai Lama a făcut marți o solicitare cu privire la o mobilizare puternică la nivel global împotriva schimbărilor climatice și pentru protejarea regiunilor fragile ale planetei.

Liderul spiritual budist, în vârstă de 80 de ani, a subliniat că schimbările climatice "reprezintă o problemă creată de oameni" și astfel întreaga omenire este responsabilă și ar trebui să ia măsuri. În schimb, a adăugat el, "ne bazăm pe rugămințile adresate către Dumnezeu sau către Buddha. Câteodată mi se pare că acesta este cel mai ilogic lucru pe care am putea să-l facem".

Mesajul liderului spiritual a fost transmis sub forma unei înregistrări video în cadrul unei campanii lansate de guvernul tibetan în exil din localitatea indiană Dharmshala, locul unde s-a retras Dalai Lama după ce a fost nevoit să părăsească Tibetul.

Guvernul în exil a anunțat că această campanie va continua pe parcursul conferinței mondiale privind schimbările climatice ce va fi organizată de ONU la Paris, începând cu 30 noiembrie, conferință la care guvernul tibetan în exil își va trimite propriul reprezentant, care nu va avea însă drept de vot.

"Aceasta nu este o problemă care să țină de o singură națiune sau de două națiuni. Este o chestiune care privește întreaga omenire. Planeta noastră este casa noastră. Nu există nicio altă planetă pe care să ne putăm muta", a mai spus Dalai Lama.

El a lansat și un mesaj către tânăra generație care "trebuie să fie mai activă în protejarea acestei planete și inclusiv a platoului tibetan".

Media temperaturilor anuale pe platoul de mare altitudine al Tibetului — supranumit și Acoperișul lumii — crește de aproximativ trei ori mai rapid decât media globală, iar în prezent a ajuns să fie cu 1,3 grade Celsius mai ridicată decât era în urmă cu 50 de ani. Masivul Himalaya, ce a fost numit și al treilea pol al Pământului pentru că este mereu acoperit de ghețuri și zăpezi, este extrem de sensibil la aceste schimbări, la fel ca și zonele polare ale planetei.

Vulnerabilitatea acestui platou este importantă pentru întreaga omenire pentru că în Tibet se află, sub formă de gheață și zăpadă, un procent însemnat din volumul total de apă dulce al planetei. În ghețarii himalayeni își au izvoarele râuri și fluvii importante precum Indul, Fluviul Galben, Gange, Brahmaputra, Irrawaddy, Salween, Mekong sau Yangtze.

Până la 70% din suprafața acestui platou este acoperită cu permafrost, existând importante depozite de dioxid de carbon și metan închise în ghețurile himalayene. Topirea permafrostului tibetan poate duce la eliberarea în atmosferă a unor cantități uriașe de dioxid de carbon și de metan, accelerând și mai mult procesul de încălzire globală.

Atât dioxidul de carbon cât și metanul sunt gaze cu efect de seră.

Însă efectul de seră produs de poluarea cu metan poate fi de 30 de ori mai puternic decât cel produs de dioxidul de carbon.

Sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Dalai Lama susține că lupta împotriva schimbărilor climatice este responsabilitatea tuturor