Antena Meniu Search
x

Dezbateri cu scântei în Parlament, pe legea vaccinării. ONG: 'Lăsaţi-ne să alegem'

Legea vaccinării încă stârneşte dezbateri aprinse. Discuţiile s-au mutat la Senat, unde ONG-urile spun că textului proiectului încalcă drepturile omului.

Vezi și

De luni de zile, legea vaccinării stârneşte dezbateri aprinse. Discuţiile s-au mutat la Senat, unde ONG-urile spun că textului proiectului încalcă drepturile omului.

Reprezentanţii organizaţiile neguvernamentale le cer guvernanţilor ca oamenii să fie lăsaţi să aleagă singuri forma de tratament sau de prevenţie în cazul bolilor. În România, spun medicii, rata de vaccinare a scăzut periculos, sub un nivel la care nu mai există protecţie împotriva epidemiilor sau a reapariţiei unor boli grave.

Proiectul legii vaccinării a trecut de ultima comisie din Senat. Reprezentanţii câtorva ONG-uri au cerut, însă, ca textul să reintre în dezbatere publică. 

Tiberiu Galambos, reprezentantul unei organizaţii neguvernamentale:

Cat tupeu poate sa aiba statul roman prin reprezentantii sai sa impuna o lege de tip fascist?

Este o lege care obligă, spun opozanţii ei, în loc să-i lase pe oameni să ia singuri decizii cu privire la formele de tratament şi de prevenire a bolilor. Ţara noastră adăposteşte cel mai mare focar de rujeolă din Europa, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a avertizat deja că indicele de vaccinare a populaţiei a scăzut sub limite. 

Constituţia României ne permite, în anunite situaţii, atunci cand e vorba de sănătatea publică, să poata fi restrânse anumite drepturi, explică senatorii.

Adrian Marinescu medic primar boli infecţioase:

Fără să ne vaccinăm, nu avem o măsură clară de prevenţie. Vorbim de copii, de adulţi, de vârstnici, dacă nu se vaccinează au şansă să facă o formă de boală.

Contestatarii spun că legea NU este clară în ceea ce priveşte răspunderea părinţilor care refuză vaciinarea copiilor. Ministrul Sănătăţii susţine că părinţii vor fi amendaţi, doar dacă refuză să fie informaţi cu privire la vaccinare. ONG-urile se tem că se va ajunge la procese. 

Legea vaccinării ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, după ce va trece şi pe la Camera Deputaţilor. Dincolo de dezbateri, statisticile rămân un motiv serios de analiză. În fiecare an, 3 milioane de copii, care NU sunt vaccinaţi, mor în lume, în special din cauza bolilor pulmonare transmisibile. În România, mortalitatea infantilă a depăşit de mult media europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Dezbateri cu scântei în Parlament, pe legea vaccinării. ONG: 'Lăsaţi-ne să alegem'