Antena Meniu Search
x

Deficitul de alimentaţie, o nouă boală care ameninţă copiii din România

Avertisment alarmant! O nouă boală afectează copiii, fără ca părinţii să-şi dea seama! Specialiştii au numit-o deficitul de alimentaţie. Iar cauza principală este consumul în exces de junk-food: mâncarea bogată în grăsimi, calorii şi zahăr.

De Redactia Observator la 18.09.2019, 21:43
Vezi și

Avertisment alarmant! O nouă boală afectează copiii, fără ca părinţii să-şi dea seama! Specialiştii au numit-o deficitul de alimentaţie. Iar cauza principală este consumul în exces de junk-food: mâncarea bogată în grăsimi, calorii şi zahăr. Somnul agitat, dificultăţile de învăţare şi problemele de comportament sunt câteva din simptomele care ar trebui să-i pună în alertă pe părinţi.

Chipsuri, dulciuri, gumă de mestecat, bomboane, batoane de ciocolată. Toate intră în categoria junk-food - mâncare nesănătoasă, bogată în grăsimi, aditivi, zahăr. Medicii spun că cei mici ar trebui feriţi de aceste alimente, din care nu îşi pot lua nutrienţii de care au nevoie.

Tentanţiile sunt însă mari. 

O mamă recunoaşte că "cel mic este un pic dependent de dulciuri, dacă nu mănâncă acolo ceva, nu putem să plecăm din magazin! Îl agită puţin, dar îi dăm cu limită".

Consumată în exces de copii, mâncarea de tip junk-food duce la deficit de alimentaţie. O boală studiată de experţi internaţionali care spun că, deseori, copiii care suferă de această tulburare sunt diagnosticaţi greşit cu deficit de atenţie. Asta pentru că atunci când nu sunt hrăniţi într-un mod echilibrat, comportamentul lor se schimbă.

Au izbucniri dese şi impulsive şi nu se pot concentra la şcoală pentru că noaptea au avut un somn agitat. Iar pe termen lung, medicii asociază deficitul de alimentaţie cu infecţiile frecvente, alergii, probleme digestive şi de vedere, dar cu şi pielea palidă sau uscată. 

Cristina Senoş, învăţătoare: Ei nu mai au răbdare să răsfoiască o carte, se aşează greu până se mobilizează pentru începerea orei. Le-am interzis să vină cu snacks-uri, cu ciocolată, cu tot felul de batoane şi am revenit la fructe şi banalul sandwich

Soluţia, spun medicii, stă în mâncarea gătită acasă, din produse cât mai proaspete şi, pe cât posibil, BIO. 

Mihaela Bălgrădean, şef secţie nefrologie: Insist că tot ce înseamnă conduită alimentară este un principiu educativ, ce va vedea copilul că se consumă în casă, aia va mânca şi el 

O mamă spune că "fac ciorbe în fiecare zi. Am evitat alimentaţia de tip fast-food pentru că ştiu care sunt repercusiunile", în timp ce o alta spune că "pur şi simplu nu am mâncat noi în faţa lui şi avem un regim alimentar foarte echilibrat".

Cum studiile au arătat că există o legătură directă între alimentaţia copiilor şi activitatea cerebrală a acestora şi statul ar trebui să aibă grijă de cei mici. 

În România, însă, programul masa caldă în şcoli a rămas doar un plan pe hârtie. Chiar dacă unul din doi copii români are probleme de greutate.

România este cea mai mare consumatoare de zahăr din Europa. Un român mănâncă 30 de kilograme în fiecare an. Doza recomandată de medici pentru copii este între două şi şase linguriţe pe zi, însă ţara noastră este pe locul doi în Uniunea Europeană când vine vorba de obezitate infantilă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Deficitul de alimentaţie, o nouă boală care ameninţă copiii din România